Předchozí 0092 Následující
str. 82

další podáváme reprodukcí původních fotografií na str. 85 a d. Jsou to tři. vyobrazení kroje »handelského«. Vedle krojové stránky zasluhuje povšimnutí rázovitý tamější typ, jenž zvláště u některých osob význačně se-jeví. Popis kroje tohoto s podrobnostmi přineseme příště. — Na str. 90. podává vážený přední spolupracovník Českého Lidu řed. Jos. Klvaňa fotografickou studii kroje ženského z Boršova u Kyjova rovněž, jako obrazový doplněk četných a směrodatných svých článků v Českém Lidu o krojích lidu moravského.

@NZ@Časové zprávy

* Zemřeli. Gustav Bancalari v Linci, znamenitý badatel o lidových stavbách a vývoji obydlí ve střední Evropě. — Ulrich Jahn, (kromě jiných prací: Die deutschen Opfergebräuche bei Ackerbau und Viehzucht. 1884).— Fil. Paulitschke, známý geograf a ethnograf, ve-Vídni. — E. J. Petři, professor geografie a ethnografie v Petrohradu.

* Nové časopisy. Sběratelé lidového podání v Portugalsku založili časopis A T r ad i § ä o, redaktoři Lad. Picarro a Dias Nu nes. — Musejní a průmysl ovájednota vProstějově vydala I. ročník (1899) Věstníku, v Prostějově, 1900 s tímto obsahem: Ig. Streck, Vznik a působení jednoty. Lad. Červinka, Archeologický výzkum na Prostějovsku.. Jos. Slavíček, Seznam sbírek musejních.

* Sjegdy. Za poslední období byla pořádána řada vědeckých sjezdů, jejichž program se týkal obsahu našeho časopisu. Zevrubně jejich jednáním, obírati se nemůžeme, chtíce využitkovati místa k vlastnímu účelu Českého-Lidu, zejména při nynějším vzrůstajícím opět ruchu spolupracovníků, seskupených kolem Českého Lidu. Byly to sjezdy: 1. Sjezd historiků polských v Krakově, kdež se ustavil zvláštní odbor pro národopisné-studium. — 2. Sjezd pro studium lidovědy v Paříži ve dnech, 10. —12. září na světové výstavě. Generálním sekretářem sjezdu byl P. Sé-billot. — 3. Sjezd pro dějiny náboženství dne 3.—9. září tamtéž, — 4. Sjezd historiků dne 23. června.

* JDotagnlh Dra. V. Tilla o 'lidovém podáni o hvězdách stal se podkladem k sestavení polského dotazníku o témž. Přeložili jej a přizpůsobili některými doplňky k lidovému podání polskému Dr. Franc; Krček, Lud, Organ Towarzystwa ludoznawczego, red. A. Kalina, ve Lvově, VI. 1. 1900, str. 95, a H. Lopaciňski, Astronomja, kosmogonja i me-teorcrfogja ludowa, Wisla, Warszawa, 1900, XIV. 2, str. 202—4.

* Národní kroj v hágání. Dne 4. května na missiích v Nové Vsi u Uher. Hradiště pronesl dp. P. Cibulka, kazatel z Hostýna, tato slova :. »K vám, ženy a matky slovácké, mám ještě jednu důtklivou a velkou prosbu. Važte sobě svého národního kroje! Kroj váš jest nejenom vzácnou.


Předchozí   Následující