Předchozí 0112 Následující
str. 102

Když po smrti J. Procházky manželka jeho, katolička, knihy rozprodávala, dozvěděl se o tom Jos. Škeřík t. č. v Jehnědí, nyní v Americe, strýc Václ. Honsy, vyzval tehdy otce Honsova, aby Procházkovou navštívili a možno li nějakou knihu koupili Cestou se dozvěděli, že Procházková knihy má již rozprodány, neb je prodávala za babku, a Apologii že koupil od ní a ještě jakési staré modlitby Honsova otce strýc Jan Kačer z Bóslovic, pocházející z Gernilova, příbuzný Josefa Kačera, evang. farářů ve Velkém Táboře ve Slezsku.

Za Apologii dal Kačer Procházkové 30 kr. stříbra a potom ji p. Honsovi přenechal, nevím, jestli za tutéž cenu. Modlitby ty po Procházkovi má vdova po Janu Kačerovi. Nevěděl však p Honsa, který mi toto sdělil, jaký mají tilu], avšak jestli by si toho někdo přál věděti, jest p. Honsa ochoten to přezvědět.

Také se mi zdá, že bylo v Českém Lidu připomenuto, že byl také Procházka od úřadu stíhán pro víru. Vypravoval jednou mému otci, že když pro něj jednou přišla stráž, aby ho odvedla, že prý měl právě v kapse modlitby Jana Arndta Zahrádku Rajskou. Když již se stráží odcházel, manželka jeho že seděla za kolovratem a on jí dával >s Bohem« a při tom Zahrádku vstrčil za záda, tak že to stráž nepozorovala. Mělf Procházka knihy rozschovávané Knihu, kterou já mám, Putování svatých, měl schovanou ve skále. Když byl uvězněn, nemohl ji dáti do lepšího místa, tak že za tu dobu do knihy té natekla i voda; jest v ní to znát, jak do ní voda vnikla, a od předu i zadu jest i papír napukřelý.

Na str. 220 jest zase řeč o rukopisném sborníku, nazvaném Žalanka Takovou knihu mám tištěnou a jak mi jedenkrát bylo řečeno, že prý si to Procházka právě z této mé knihy opsal.

Je-li to určité pravda, nevím, věřil bych tomu však již z té příčiny, poněvadž jest, to snad jediný exemplář tištěný, který se zachoval, neb již po mnoho roků po takové knize pátrám. Mně asi tři listy chybí a chtěl bych si to opsat, avšak nemohu se nikde ani na Výstavě v Praze ani jinde takové knihy dopíditi. Býrá u mne také takový starý písmák, nějaký Jos. Němeček z Jilovic poblíž Třebechovic. I tomu jsem řekl, kdyby o takové knize někde mohl zvědět (a ten zná velkou část Cech), a nemůže se také ničeho dopídili.

Zmíněný Jos. Procházka když někdy přišel do Džbánova (tehdy filiálka církve Sloupnické) do kostela, navštívil skoro vždy mého otce, tenkrát také ve Džbánově bydlícího, já však, ač to pamatuji, již se nep'a-maluji, jak on osobně vypadal.


Předchozí   Následující