Předchozí 0114 Následující
str. 104

opatřiti. Co budou státi, račte mi ihned oznámiti, abych Vaší laskavoslí cenu slušnou poslati mohl. Jsem velmi tomu povděčen: že pt. P. Vinařický tomuto neznabohu N— zatož horlivému vlastenci H— na K— v vší pravdě a vážnosti N— domluvil; však ale jest to vše marné, perle házeti před svině. On se na pokání nedá Přál bych ono místo P. Vinařickému. — Nyní opět máte příležitost s Vaší Nejmilejší chotí s dohlížitelem Páteekým až ke mně přijeti, již bych rád sobě pohovořil s Vámi. Nepoložte mi ve zlé: že po částkách rozličné spisy Museum zasílám, já myslím s tím během, aby zasílání rozličných věcí do Museum u P. vlastenců neochabělo. Divím so tomu: že tak skromný počet vlastenců Matici české přispělo. Račte mi vždy oznámiti, co se k zvelebení naší literatury týkati bude, ochoten jest poslední plundry obětovati

Váš

Nad Ohří dne 13. června 1831. nejupřímější a nejvěrnější

Václav Křesejnský.

19. Příteli milovaný!

Poslední příležitostí jste mi laskavě poslati ráčili několi otisků mincí česk., za kteréž Vaší Laskavosti díky vřelé prozatím vzdávám. Však přál bych ještě popsání jejich světlejší míti. Ráčítefi je — přitom písně Vaše — památní mincí při dosednutí na stolici P. arcibiskupa pražského při ruce míti, pošlete mi vše; co budu povinován, zaplatím s radostí. — Mluvil-li jste s P. hrab. z Dietrichsteina? Co řekl? Nevzkládá vše na svého otce?

P. Vojtěch Šváb, bývalý měšťanosta Libochovir-ký, posílá Národ. Museum Gross poczetní komory ezeské a 6. krejcar od Sigismunda 1626. N. Lounští mne vřele prosili, abych jim památnosti lounské, jak daleko-mi možno, sebral, sepsal a tisku podal; za tou příčinou pokusil jsem se a to: hrobky, věže, zvony lounské slezl a archiv jejich prohledal jsem; však počátek Loun, odkud by jméno své brali, nemohu ani v letopisech nalézti. Co Hájek o Lounech bájí, nemusím základem postačitedlným uznati, že by jméno své od syna Krosova, jehož jmě by Laun slouti mělo; nebo Louny jsou také v Berounsku, Lounovice v Kouřiriisku, Lou-nice v Zatec. — Lounky v Rakov. — Lounova v Klát., — kteráž místa mají kořen stejný s Louny. Dle Hájka byl by musil syn Krosův jménem Loun všady nadřečená místa založiti, což jest k víře nepodobno. Na branách, a chrárních lounských nacházím J/4 měsíce vyobrazeného, snad od latiny luna aneb páni Vřesovcové z Vřesovic, jimž 1. P. 1623 Louny patřily, kteří v znacích svých čtvrt měsíce užívali, nadřečenému městu svůj znak zavěsili. Ale nyní se ptáti musím, jak před nimi Louny sluli? lúnka neb lúnočka zjiamená dolíček neb jamku malou a při tom kulalou; tedy soudím, že Louny budou doly a jámy větší a kulaté vyznamenávati, aspoň krajinu při vodě 1/1 měsíci podobnou. Račte mne vyvésti z toho bludu.


Předchozí   Následující