Předchozí 0115 Následující
str. 105

Proč Benátky nad Iserou jak v Boleslavsku, tak v Žatecku naá Ohří Benátkami šlovou? Račte pohlédnouti do slovaru polského, což kořeny Launy a Benátky vyznamenávají. Budou zajisté slova slovanská, kteráž, jsme pohřbili, já jich myslím použiti. — Máte-li něco dobrého a hodného strany Loun při ruce, zapůjčte mi, ničehož u mne ku ztrátě nepřijde. Lehce píšťalky robiti, kdo sedí v rákose, Hájka, Paproc, Beckov., Pelcla, Balbína, Dubrov., Pubitš., Lup. atd. má.

Váš

upřímný Václav Křesejnský. Nad Ohří d. 3. lipna (července) 1831.

Poroučena mne učiňte Vaší nejmilejší choti. S radostí budu Vašeho rozsudku očekávati. Jednoho rekrutu k Matici české přivedu, kterýž co-nejdříve položí 1. pětinu.

20.

Důstojný Příteli!

Příležitě národnímu Museum posílám spis v 3 dílech latinský od: Šimona Jordána de Religione contra Libertinos etc. v Praze r. 1773 vyd. s třemi částečkami mincí staré. Ráčiteli míti něco vlasteneckého nebo jestli jste něco o Lounech naleznouti ráčili, přivezte sebou; nebo opět příležitost máte s Vaší Nejmilejší chotí až do Křesejna v sobotu ráno» starým veleváženým dohližitelem duchovním řádu S. Norberta Františk. Rösslem ze Strahova s mým nejmilejším přítelem. Rád bych s Vámi pohovořil. Přes neděli ničehož nezanedbáte. Opět dovezli Vás dá

Váš

nejupřímější

Nad Ohří d. 9. srpna 1831. Václav Křesejnský.

Poroučena mne učiňte Vaší milované manželce.

21

Milý Příteli!

Opět Vaši Laskavost zanáším s prosbami, jenž pozůstávají: aby jste-oné přiložené žádosti v tom okamžení, 1 ) na slav. pražs. konsistoř s pojištěným listem skrze pt. Pána Vinařického, jehož ve jménu Vašem vřele prosím, a 2.) pt. Panu Dru Matějovi Kalinova z Jethenšteina doručiti a přímluvná se učiniti ráčili, nebo bych si přál srdečně hojnějších příjmů dostávati, abych lépe literaturu Naši podporovati, a pod tímto velezaslou-žilým veteránem, českoslovanských starožitností milovníkem sám, na vzdělanosti své podílu vzíti mohl.

Váš nejupřímnější Václav

Nad Ohří d. 7. listopadu 1831. Křesejnský.


Předchozí   Následující