Předchozí 0138 Následující
str. 128

Jindřichohradecké pečivo Mikulášské.

Podává Fr. Lego.

(S vyobr.)

Den sy. Mikuláše jesí. u nás v Hradci od pradávna velikým svátkem rodinným, v pravdě národním, byť i nebyl svátkem zasvěceným. Jest to vedle vánoc v celém roce svátek nejradostnější, na něj těší se již několik týdnů napřed malí i velicí, nejvíce ovšem mládež, která z tohoto svátku také největší kořist si odnáší. K oslavě lidové památky tohoto světce přispívají na trhu mikulášském nejvíce pernikáři a pekaři příležitostnými výrobky svými, jež rodiče dítkám v předvečer svátku na oknech nakládají, odrostlá mládež pak baví se večer strojením se za Mikuláše, anděly a čerty, neboť jest zde djsud zvykem, že v předvečer tohoto svátku Mikuláši v průvodu andělů a čertů slavení — ovšem potají, obcházejí.

Slavná místní policie starobylému obyčeji tomu nepřeje; jest zajisté starostlivá, aby se ta drobotina dětská pekelným lomozem čertů nepodě-sila, a to jest ovšem věcí chvalitebnou a uznání hodnou, ježto v každé pořádné obci má býti především klid a pokoj — zvláště večer, zachován, a ten nemá žádný občan, neřku-li nezbedný čert rušili.

Nás o tomto svátku nejvíce zajímá pernikářské a pekařské pečivo mikulášské. Před 40—50 lety přihlédalo se u pečiva pernikář-ského mnohem více k uměleckému provedení tvarů nežli nyní. Na úhled-nost forem pečiva toho nyní se tak nehledí a nedostatek tento nahrazuje se pestrým barevným malováním. Tehdáž byli mnozí pernikáři i znamenitými řezbáři, poněvadž si dřevěné formičky, v nichž pečivo své otiskovali, obyčejně sami vyřezávali. Letopočet při tom obyčejně nikdy nescházel. Dokladem toho jest připojené vyobrazení sv. Mikuláše, vyňaté z formy pernikářské, kteráž pochází z r. 1821 a chována jest v měst. museu jindřichohradeckém. (Výška obrazu = 51 cm.)

O nynějším pečivu pernikářském raději pomlčím. Výroba zboží toho jest v úpadku. Raději prohlédněme si v den sv. Mikuláše krámy jindřichohradeckých pekařů, které toho dne skytají vskutku neobyčejný, vábivý pohled. Žádného dne v roce nespatříte v těchto krámech tolik lákavého ozdobného zboží, forem nejrozmanitějších, jako právě toho dne. Zboží jde rychle na odbyt, neboť přistrojeno jest výhradně pro svět dětský. Pekaři zdejší forem nových nevymýšlejí. Za mého 251etého působení v zdejším městě tvary ty se od počátku do nynějška ani nezměnily, ani se neroz-množily, i zdá se tedy, že formy ty během let se zde ustálily a staly se tu obvyklé.

Pozoruhodné při tom jest, že všickni pekaři zdejší vyrábějí mikulášské pečivo forem stejných, neuchylujíce se nikterak od forem v městě již obvyklých, ustálených, což pro studii naši jest. okolností zajisté velmi důležitou. Kdo v neladů nakupené zboží to si v krámě prohlédne, mnohé


Předchozí   Následující