Předchozí 0140 Následující
str. 130

mu tak arciC ujde; zdá se mu to býti všední,, nepatrné; nanejvýš se usměje a pomyslí, že to jen tak pro ty děti uděláno.

Kdo však poněkud jen zná se v ornamen-tiee, vážněji zajisté na tuto sbírku pečiva popatří, bedlivěji vše prozkoumá, roztřídí a porovná.

Pečlivě sebral jsem všechen materiál a roztřídil jej dle druhů a vývinu forem ornamentálních ve 3 skupiny: I. Skupina. (Tvary č. 1—8.) Sem vřadil jsem v náležitém postupu tvary,'jichž-základním motivem ornamentálním jest točenka či točinka.s) II. Skupina. (Tvary č. 8—14.} Do této skupiny vřadil jsem tvary pletené a proplétané. Nazveme je tedy krátce p letence. III. Skupina. (Tvary 14 — 23.) Do skupiny této pojal jsem tvary figurální.

Nejzajímavější z těchto tří skupin jest pro-nás skupina I. — tvary točinkové, čís. 1. jest koláč ; tento tvar ozdobného pečiva poznal jsem již v útlém věku v rodišti svém v Mýtě u Zbi-rova, ježto nám dětem je matka při pečení chleba často pekávala. My jsme chlebový koláč ten tehdy nazývali »točánkou«. Čís. 2. jest napodob, dýmky.. Čís. 3., 4, 5. a 6. jsou různé tvary s 2 točin-kam;. Tutéž ozdobu spatřil jsem v železné části klaníce vozu ze zdejšího okolí. čís. 8. jest napodobenina jakéhosi žezla a tvoří přechod k skupině II. — k pletencům. Tvary tyto jsou napodobeniny brejlí, mašle, srdce, věnečku, dýmky a ptáčka. Plaček (č. 14) činí přechod z této skupiny k tvarům figurálním, z nichž uvedeny jsou: kuře, husa, jelen, ještěrka, děti, panák a čerti. Na první pohled jest patrno, že tvary skupiny

I. jsou rázu starobylého, tvary pak skupiny II. a III. že jsou rázu doby

novější.

Smysl pro krášlení a napodobování jest lidstvu již vrozen. Když.

člověk začal zemědělstvím se zabývati a naučil se péci chléb, zajisté, že

z tvárlivé hmoty těsta záhy již ze záliby začal tvořiti i pečivo ozdobné. Vidíme to. u našich dětí, jak rády si s Minou hrají a všeliké

pečivo i mnohé ozdobné tvary jeho napodobují, bez všelikého k tomu

návodu.

Když r. 1898 konal jsem v Olomouckém Vlasteneckém museu

studie, hyl jsem vysoce důstoj. p. konsist. radou P. Ig. Wurmem, před-

') Tento název měl by se v naší ornamen. terminologii trvale ujati, poněvadž jest lidovější, nežli závitnice.


Forma na pečivo svatomikulášské z r. 1821.

(Museum Jindřichohradecké.)


Předchozí   Následující