Předchozí 0166 Následující
str. 156

břichy pokání činila. Anjel se jí zjevil a jí oznámil, že jsou její hříchové-odpuštěni.

Kdo tuto modlitbičku třikráte se pomodlí, než kněz Tělo Boží na. oltáři ukáže, ten bude blahoslaveným a sejde se v nebi se sv, Máří Maj-dalenou a Kristem Ježíšem až na věky věkův. Amen.

3. Sel Pán Ježíš do zahrady na zelený trávníček a na tom trávníčku překrásný stoleček. Za tím stolečkem sedí Pán Ježíš Kristus. Přišel k Němu sv. Petr a sv. Jan: »Což, Ježíši, od koho máš tak záda roze-draná?« „Ach, já to mám od židů a od pohanů. —"

Kdo tuto modlitbičku denně třikrát přeříká, tři dušičky vysvobodí; jednu otcovu, drahou matčinu a třetí svou Pánu Bohu. milou.

4. Pán Ježíš leží v hrobě, volá: »Hříšníci, pojďte, podívejte se na. mě, jak jsem zkrvavený, zohavený, na kříži přibitý. Ochraňujte mne do půl noci, od půl noci do svítání. Pán Ježíš buď se mnou do skonání.

5. Modlitba ranní: Vstávám ve jménu Pána našeho, Ježíše Krista ukřižovaného, kterýž mě vykoupil svou předrahou krví, ten sám raclž. spravovat a potvrdiť mě ve všelijakém dobrém skutku, dnes i každého dne. Přiveď mě do života věčného, do království nebeského, kdež jsi s Bohem Otcem, Duchem svatým. Amen.

6. Modlitba večerní: Pane Ježíši Kriste, račiž mi sen veselý dáti, budu za to děkovati. Když to své tělo položím, Stvořiteli svému se poručím. Kříž Boží na mém těle, Duch svatý rač být v mém těle, všecko zlé mimo mě, všecko dobré potká mě, jako potkalo sv. Jana, když nesl ke křtu Krista Pána. Žehnám se umučením Pána našeho Ježíše Krista. Amen.

7. K lůži jdu, kříž nesu. Své hříšné tělo pokládám, Tebe, Pane Ježíši Kriste, o milosť žádám.

8. K lůži jdu, kříž nesu. Hříšné tělo pokládám, matičce Boží dušičku odevzdávám. Pán Bůh v hlavách, matička Boží v nohách, všickni andílkové po stranách, aby ke mně neměl zlý duch moci, pokud nesečte v moři písku, na stromoví lístků, na zemi trávy, na nebi hvězd. K tomu mně dopomáhej všemohoucí Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch sv. Amen.

9. Človíček sedí v sádku, kape na něj rosička. To není sádeček, to* je kostelíček. To není rosička, to jsou Boží slovíčka. Kdo tu modlitbičku třikrát za den přeříká, tomu dá Pán Bůh zdraví, od pekla ho zbaví.

Kostnice v Německé Germé v Kladsku.

Podává Dr V. Řezníček

(S vyobrazením.)

Poříčí řeky Metuje, pokud zasahuje do hrabství Kladského, jest ještft podnes přes 160 let vlády pruské českým. V posledních letech, přišli zdejší Čechové o české kněze i o české učitele, tak že se ve chrámech zdejších již ani česká píseň, ani český otčenáš hlasitě ozvati nesmí.


Předchozí   Následující