Předchozí 0165 Následující
str. 155

přivedla. Jak do Betléma přišla, nad tym domem stať zůstala, co v něm Panenka meškala. (Z Turkova.)

22 Poslyšte nyni, co tu nového, neviděli stě neba jasného, hvězdy pře-jasně aj sviti, muái to nečo zas býti! Ptáčkové libým hlasem zpi-vajú, pastuši o pul noci trubijú, ešče nikdy nedělali, že by v noci trubivali. Anjelove v oblacích se vznašú, všemu stvořeni radosť při-našú: Sláva na výsostech Bohu, a na zemi pokuj lidem. Narodil se nam král o pul noci, který ma nebe, zem ve sve moci, v Betlémě v jesličkách leži, vul a osel k němu běži. Matička jeho němá peřin pro něho, vul, osel zahřiva ho. Josef koliba starý to nemluvňátko malý. (Z Turkova v Pruském Slezsku.)

23. Poslechněte mě málo, ma zlata panimamo, a vy také otče milý, co vam povim v tuto chvili, hrubě něco nového, nikdy neslýchaného. Slyšela jsem v Betlémě, že tam leži na áeně, to překrásné pacholátko, ušlechtile Jezulatko, Josef s matkum ho hlida, vul a osel zahřiva. Přišli tam pastýřové, chtěli hráti na dudy, neměli naštemo-vane, každý hrál tum svum nutum, k temu se dupal botum, k tomu radostně zpívali, že Ježíška uhlídali! (Z Jakubovic v Pruském Slezsku.)

24. Koleda nam nastala, aby sme ji zpívali, Panu Bohu bud chvála, že sme se ji dočkali. (Z Janovic.)

25. Raduj my se nyni, v den narozeni, neb přišel Mesiáš nam přislíbeny. Nuž tež vy děvčátka, aspoň peřinčatka doneste jemu, bystě ho za-hřili, to poslužtě jemu. (Ze Štěpankovic Pr. SI.)

26. Pambu zaplať za vaši koledu panu hospodáři, také vaši žence, dobré hospodyňce [:ať se daři:] v stodoli, na poli, v zahradě, na roli, slivy, jabka, pšenice, ovsa, žita najvice!3) (Ze Žermanic.)

Lidové modlitbičky ze Smrčí.

Podává Ad. Schuster.

1. Šel Pán Ježíš do zahrady. Naklonil svou svatou hlavu na zelenou trávu, na studenou rosu. Přišel k Němu sv. Petr a sv. Pavel: Ach, můj milý Ježíši! Go pak Ty tu děláš? Počítám svých pět ran, které jsou mně židé dali. První do nohy, druhou do ruky, třetí do hlavy, čtvrtou do boku, pátou do srdce, trnovou korunou korunovali. Jdi, Petře, na onen svět, by malí i velcí se tuto modlitbičku modlili. Kdo se ji třikráte za den pomodlí, tři dušičky vysvobodí.

2. Svatá Máří Majdalena veliká hříšnice byla, »drahýma mastěma« Ježíše mazala, »vlasmi« rány vytírala, na poušti bydlela, tam za své


3) Podobný variant v „Národ, poli ", vydaných Slavií, str. 17

Předchozí   Následující