Předchozí 0175 Následující
str. 165

7.

Hornobdzinský úřadové takú radu vélli (viedli), (v) dolném šenku u Birmona vínko popíjali, vínko popíjali, tak sa zhovárali, kerého by mládenčeka za vojáka žali.

Jeden křičí chudobného, druhý bohatého, a ten třecí nadešetko, že len chudobného. Bohatého škoda, ten nech robi doma, a chudobný, pre nevolný, nech ide do vojny.

8.

Ked som išél cez Prešpore prach sa za mnú kúril, ked tom prišél do kasárně, zatřásly sa múry, dali mi tam šablu, aj koná vraného, chto mi bude opatruvat tatíčka starého; tatíčko mój starý, s robotů zedraný, ked son (som) já mal za vás robit, na vojnu má žali.

Štědrovečerní lidová jídla.

Podává Jos. Petrák.

Není každá doba roční tak bohatá pěknými zvyky a obyčeji, jako doba vánoční. Klid nastalý po pracích hospodářských; sněhové metelice provázené kvílením Meluziny; hluboké závěje, dědinu od dědiny téměř odlučující; dlouhé večery, kdy za pološera v teplé sednici tak rádi nasloucháme vypravování pohádkovému i rozhovorům z denního života; blížící se Nový rok, jenž tolik tajemného chová v lůně svém — vše to působí zvláštním kouzlem v ducha lidu a v mysl jeho vnímavou. Což tu divu, že celou sítí bájí a obyčejů obestřel posvátnou dobu vánoční, především arci štědrý večer. Všechno jeho konání a činění má tu své proč a proto, ba i ty pokrmy, jež téhož dne upravuje, mají své zvláštní místo, svůj zvláštní význam. S některými z nich setkáváme se široko daleko v lidu českém, s jinými jen v té které krajině, a opět jiné jen v jednotlivých osadách jsou domácími.

Bylo by zajisté velezajímavo, poznati štědrovečerní jídelní lístek českého lidu, a to i z dědin nejodlehlejších. Nemožno by to nebylo. Učitelstvo české, které již tolik národní práce vykonalo a stále žije s lidem, učitelstvo české zajisté i této práce ty se podjalo, třeba jen, aby akce vyšla od osob vlivuplných, aby včas byla zaháj ena a práce aby byla organisována, jedno tn á.*)


*) P o z n. r e d. Podepisujíce rádi zasloužené uznání činnosti učitelstva českého na poli národopisného studia (Český Lid nejlépe to poznal a podává důkaz v každém čísle', prosíme za laskavé výsledky po vánocích, pokud se týče dotazův o štědrovečerních jídlech lidových dle návodu p. J. Petráka.

Předchozí   Následující