Předchozí 0177 Následující
str. 167

Stavba lodí na Ždákově u Vorlika.

Píše Dr. Čeněk Zibrt.

(S 5 vyobr.)

Laskavostí p. A. H1 a v í n a, ředitele kníž. Schwarzenberského průmyslu na Žďákově nad Vltavou u Vorlika, dostalo se podepsanému pět názorných vyobrazení, jak dělný lid »na pile« posud způsobem starodávným, primitivně sestrojuje známé lodě, na nichž se do Prahy a přes Prahu až za hranice vyváží dříví, kamení, obilí a jiné náklady.

»Prosím Vás, zachyťte to, dlouho už to trvati nebude, řeku nám vyměřují, hnedle už to vymizí z paměti, jak se loď taková sestrojovala, a bude se o tom jen dětem povídati, jak se to robilo,« pobízel p. řed. Hlavín, když jsme nä lodi podobné za krásného nedělního odpůldne srpnového s veselou společností z Vorlika, z Kostelce a okolí plavali od Žďákova mezi půvabnými břehy vltavskými kolem Vorlika na strmé skále ke Korcům dívat se na proslulé žulové lomy Schwarzenberské.

»Zíira Vám to všecko pošlu, p. adj. Cmunt Vám to obstará,« slíbil p. řed. Hlavín a druhý den splnil.

Dlouhého průvodu není potřeba. Vyobrazení č. 1. předvádí začátky stavby. Dělníci vyměřují tesařskou šňůrou za dozoru loďařova dno pří-átího velikána. Na č. 2. kladou kleče, jež jim přivezli »plavci« na »pramenech« z Červené a od Zvíkova. Na č. 3. již kleče pobíjejí prkny. Č. 4. ukazuje důležitý moment při stavbě, opatření dna, ucpání mechem, klínky, aby nemokvalo. G. 5. Loď je hotová, na povel společnou námahou svaluje, spouští řada lidí loď na Vltavu. Celé hodiny prosedím v rozkošném zátiší na protějším »kosteleckém« břehu, s několika stran vyobrazeném na naSich fotografiích, a dívám se na zručnost a dovednost, s jakou se pět, šest lodí najednou takto staví.

Prací touto obživuje se mnoho lidí z okolní chudé krajiny i přísluší zásluha p. řed. Hlavínovi, že s příkladnou energií, se vzácným rozhledem odborným využitkoval bohatství lesního na panství tamějším a zjednal »pilou«, zřízenou na Žďákově, výnosný zdroj výživy okolnímu lidu, kromě jiného soustavně prováděnou stavbou lodí, Pražanům zejména dobře známých z Modřan a z přístavu jich při železničním mostě pod Vyšehradem.

Betlémy a Kristydle u tkalců Krkonošských.

Podáváv Bedřich Mach.

Poesie Vánoční doby nejdéle se udržela v krajinách hornatých; duch horalův mnohem hlouběji proniknut jest mythickými živly; nitro jeho vnímavější pro vše náboženské nalézá útěchu v životě jinak dosti trudném v těchto duševních posilách, tak že necítí ani, že by jinak býti


Předchozí   Následující