Předchozí 0188 Následující
str. 178

tomkem rodu toho po meči byl hrabě František Karel. Meltě jedinou dceru Marii Annu.

Když hrabě František Karel ležel roku 1789 nemocen v Kosmono-sích u své sestry Johany Terezie hraběnky Mirbachové, usnesl se magistrát Slánský, že vyšle k němu deputaci dvou obecních zástupců se žádostí, aby městu sleveno bylo roční zapravování roboty čili tak řečený plat. špalků, ročních 200 zlatých, jelikož plat ten byl od obce vynucen.

Na žádost tu nedostala obec odpovědi, a hrabě František Karel zemřel v Kosmonosích 29. listopadu 1789. V několika dnech byla mrtvola jeho převezena do Smečna a pohřbena tam na novém hřbitově uprostřed do hrobu vyzděného. Hraběcí znaky rodu Martinického všude, kde byly upevněny, jako na př. na oltářích nebo na rakvi, upevněny byly obráceně na znamení, že rodina Martiniců po meči vymřela.

Smrtí Františka Karla skončil majorát. Za dědičky všeho jmění přihlásily se dcera zesnulého posledního hraběte, Marie Anna z Martinic, sestra zesnulého, hraběnka Johanna Terezie z Mirbachu a Marie Anna, hraběnka z Althannů, rozená z Martinic, dcera hraběte Michala z Martinic. Na panstvích vězelo však mnoho dluhů a proto rozdělení se protahovalo. Po roce rozdělily se jmenované dědičky takto: Hraběnka Marie Anna převzala panství Smečenské a Slánské s dluhy, které ná panstvích těch vázly, hraběnka Marie Anna z Althannů obdržela Pruneřov a Hagens-dorf, baronka Johanna Terezie z Mirbachu peněžitou hotovost, která na ni dle rozpočtu vypadla. Panství Planické bylo prodáno ad massam.

Ještě než dědičky převzaly své dědictví, rozhlašovalo se, že bude prodáno také panství Slánské na zaplacení dluhů. O tom dověděli. se obyvatelé Slánští i Slánský magistrát. I začala v městě a při magistrátu, přetřásati se otázka, zda obec jest povinna platiti vynucenou summu 200 zl. vůbec a novému kupci, jenž by panství Slánské koupil, zvláště. Na žádost měšťanského výboru i magistrátu byla vypracována od rady a' syndika. Valentina Hauna de dto. 2. ledna 1791 species facti, v níž jednalo se-o třech bodech, a to : o dovážení cizího piva do města Slaného, o zapravování roční roboty per 200 zl. a o dodávání ročního příspěvku městskému děkanovi per 300 zl.

S touto specie facti obrátil se Slánský magistrát na fiscus a tento-učinil návrh, dle kterého nařídilo gubernium ze dne 8. července 1792, aby v příčině té konala se kommisse ve městě samém cestou politickou.

Pa'nstvi mezitím se rozdělila a hraběnka Marie Anna vdala se (6./7. 1792) za hraběte Gama. Ke kommissi, která měla se konati v Slaném, zplnomocněn byl od slavného gubernia adjunkt kr. fiskalníha úřadu Viktorin Rassius jako advokát poddaných a předsevzal komrnissi tuto v krajském úřadě v Slaném 1. října 1792. Komrwissi té přítomen byl Slánský magistrát, z výboru Jan Ciuner, Frant. Pagán, Ant. Brožovský", z jiných občanů Václav Hádek a Frant. Borecký. Protokol psal Frant. Dionys Merkl, c. k. sekretář. Ze strany vrchnostenské byl přítomen Karel Kobrč jako justiciár a zároveň syndik Velvarský, Jan Böhm, správce a Antonín Kapoun, kontrolor. Kommisse trvala 6 dní a popsáno bylo.


Předchozí   Následující