Předchozí 0193 Následující
str. 183

aedificaverit domům, frustra laborant, qui aediíicant eam (jestli sám Pán nebude stavěti dům, nadarmo pracují ti, kteří ho stavějí). V duchovním smyslu rozuměl David toho pána samého Boha, i my tak smejšlíme; v tělesném smyslu já rozumím celou naši obec; na nich to záleží, by pro slávu města, pro památku potomků něčím, buď forováním neb jiným nápomocni byli.

Z milosli pana hraběte budou cihly dost málo stát: dříví na stavení douíáme, že nám milostivě darováno bude. Páni měšťané! Nyní za našich časů stav panský, stav urozený docela jinak myslí; neb nyní jest milostivý, vzhlídný, příznivý, nemstivý, laskavý a otcovský, má potěšení nad vzrůstem svého bližního a jedním slovem jest lidomil. To všechno jsem shledal na vysoce urozeném panu hrahěti z Klam-Martinic, s kterým-jsem již kolikráte o důležitostech městských jednal a tolikráte jsem ho skrze jeho lidomilné jednání potěšené opustil. Konečné uvážejí sobě toho dnešního obdarování, té počestné svobody, ne jako ti nešlechetní Francouzi, kteří ne na vzdělání svých spolubratři, ale na největší jich zkázu jako lítá zvěř toužejí a pracují a tak ten sice tak osvícený národ proti podivení všem zemským obyvatelům se změnil a tak zkřemenil, že se nám zdát musí, že celý ten národ do jiné nelidné planety nežli naše' zem jest k jeho neštěstí přestěhován býti musel.

Ješlě jednu hlavní věc na starosti před sebou máme, by jsme zase latinské školy našemu městu navrátili. Jsou ty naděje, že Bůh dá i to skrze naši pečlivost obdržíme.

Za tu ale dnes obdrženou milost vysoce urozenému panu hraběti, též paní hraběnce z Klam-Martinie co nejvíc děkujeme. Vysoce urozenému svobodnému pánu z Damnitz, našemu král. panu krajskému, též guber-nialní raddé za jeho moudré a nám milé porovnání mnoho díků vzdávejme, urozenému panu Henu z Rosenhajnu, král. krajskému našemu kommissaři, též urozenému panu Reichenbachovi za jejich pomáhání vděčni buďme a všem, kteří nám v tomto důležitém jednání nápomocni a příznivi byli. Za obdržení těchto nám udělených darů příští neděli se do chrámu Páně sejdeme a při slavném Te Deum vroucným srdcem Pánu Bohu děkovat budem.«

Tak bylo šťastně skončeno usilování Slánských o vyváznutí z poddanství, avšak usilování to způsobilo také dosti výloh, za které hned z počátku se zaručilo občanstvo a tím naději, že bude město z poddanství osvobozeno, zajistilo Výdaje ty byly dle Slánské pamětní knihy (Liber memorabilium liberae civitatis Slanae, inchoatus anno 1795) tyto asi: Panu Hádkovi záloha 200 fl., úrok 3/c f. za 3 roky 48 fl., panu Brejchovi záloha 100 fl., panu Nedwiedovi ä 50 fl. a 60 fl. záloha 110 fl., panu Frant. Pagánovi, začež stav. obi. pro chudý úst. exst. 200 fl. Jednomu soukromníku k zaplacení zbylých útrat 100 fl., panu Reitterovi remunerace 100 fl., panu Wassermannovi remunerace 20 fl, pan Bře-zovský a Baubel 20 fl- Dlužné peníze quaestorovi, býv. radovi Menzlovi, rovněž záloha 57 fl. 10 kr. Panu V. Hádkovi napřed půjčená »brand-steuer« v sedmileté válce pruskému vojsku 400 fl. Summa 1355 fl. 10 kr.


Předchozí   Následující