Předchozí 0213 Následující
str. 203

kteréž musím Národnímu Museum odkázati po své smrti, aby do cizích rukou nepřišly.

Račte se na všem dobře s nejmilejší manželkou míti, tak Vám oběma srdečně přeje

Váš

nejupřímnější Václav.

Nad Mží d. 6. února 1834.

51. Důstojný Příteli! ...

Rád bych byl něco k jméno vinám svého pt. P. Patrona vyhotovil a do některého časopisu neb do Včely České posadil; však nemocí skor-moučen a ničemným žalováním zanesen strany Podmoklské školy a bratra svého, o čemž jsem Vaší laskavosti, když jsem 10 zl. stříb. Matici České po posliei poslal, 1. r. známost učinil. Obec Podmoklská veškerá si zvolila bratra za učitele jako Patron; .ale P. Vikář Jaeger ho nechce, protož prezentací jich nechtěl přijmouti a ona obec ho žalovala u Gubernium a u slav. Konsistoře. On tam chce svého provisora Čermáka, který ani vlastnosti učitele nemá, dosaditi. Tu věc hleděl prodloužiti, již přes 3/4 léta trvá, aby času získal, v tom jim list hanebný poslal, a rozdvojil je, a volilo několi 20 domkářů provisora druhého, a na tom prvním jsou také podepsáni, že byli podskočně podvedeni, opět to odvolávají, co se provisora podepsali, a žádají kommissí, kteráž prý dojista přijde. 3čtvrtě obce hodnověrných mužů má bratr na své straně, a '/4nu onen provisor. A tak to P. vikář rozdloubal, rozdvojil, a znepokojil skrze svého provisora, a tak nevím, co z toho vypadne, ač mne to netěší, protože už teč-nější práce má

Váš

nejupřímější Václav Zvíkovecký.

23 února 1834.

Račte se na to vše poptati pt. Pana kanovníka Pěšiny. Paní se poroučena činím. Opravte a podejte to, kam se Vám líbí, jestli to ducha má živého.

52. Milý Příteli!

Oba listy obdržeje po těchto dnech, z nich péči bratrskou Vaši poznal jsem. Strany bratra držena bude komissí světská i duchovní, kteréž se obec Podmokelská nestrachuje; protože ji žádala. Ona pořádně řádného zvolila dle předpisů pt. P. Vikář praesentací pořádnou nechtěl přijmouti; protože mu jeho provisora nechtěli praesentovati, jenž pozdě přišel, tudy nám psal svou vlastní rukou hanebně, jak by praesentovaného svrhnouti mohli, což oni učiniti nechtěli; pročež je skrze provisora rozdvojil, tu věc prodloužil, aby své zloby prováděti mohl. Těch 10 domkářů podplacených dalo praesentací provisoru, kteří před několika dny školu pobourali, stolice vyházeli, děti ze školy vyhnali, učitelce sklep, stodůlku, chlív odejmuli, jakožto vdově vynadali atd. za kterouž příčinou již káráni na Křivoklátě byli. — Ten básnický list k svému patronu, dejte do Květů.


Předchozí   Následující