Předchozí 0215 Následující
str. 205

Lesní panny.

Sebral Josef Košťál.

Vedle divých žen obývají v lesích báječné bytosti, jež lid »Lesními pannami« nebo »Lesními žínkami* nazývá. Co do podoby jsou lesní panny krásné a něžné dívky, oděné rouchem bílým anebo zeleným, hebounkým jako pavučina, jež napolo zakrývá bohatý vlas barvy zlaté nebo tmavé splývající po alabastrové šíji a ramenou. Hlavu zdobí vínek z lesního kvítí nebo růží, —¦ nebo také klobouček s páskou ze svatojanských mušek,1) jak také líčí lesní pannu Celakovského ballada »Toman a Lesní panna«.

Někde popisují víly, lesní panny, takto: Jsou krásné dívky v listnatém šatě; v rozpuštěných vlasech skvěly se jim růže; bílá ramena byla ozdobena náramky z pestrobarevných květin. Víly mají svou královnu, která sluje »Lesana«; vyniká nad ostatní bílým šatem a náčelenkou ze sedmi démantových hvězd.2) Pěkný popis lesní panny jest v Heydukově básni: Přišla s večerem pod lípu k tanci. Oděna byla krátkou suknicí s fábory; zlatý vlas věnčil vínek z barvínku, za pasem tkvěla kytice z vřesu.3) Umělé popisy tyto šíří se pak četbou.

Lesní panny jsou stále mladé a spanilé. Nikomu neublíží, — leč dráždí-li je svévolně nebo k nim přijde v nevhodnou dobu. Nejmilejším zaměstnáním jejich jest tanec a zpěv z večera, kdy vše v přírodě utichlo. Když slunce vychází, umlkne hudba, a víly zmizejí. Také v poledne tan-čívají lesní panny; v době té není radno vstoupiti do kruhu jejich; jsouť velice popudlivy. Kdo slyší jejich zpěv a dá se přilákati, toho utancují neb ulehtají k smrti. Málo komu se podaří utéci; prchajícího zastihne jistě neviditelná střela, mířená do srdce a ta ho okamžitě usmrtí. Tak se stává jmenovitě mladým hochům. Místy věří, že mládenec — lesní pannou o život připravený — se promění v květinu bazalku. (Nový Bydžov.) — Děvčata naproti tomu víly milují a pomáhají jim jako oné přástevnici, klerá měla stádo pásti a při tom přísti. S tou se krásná víla vytaněila při zvuku ptačí hudby a potom spředla její len v okamžení. Vedle toho jí dala do mošinky březové listí, které se proměnilo v zlato.*)

V lese »Chlumě« tančívaly prý v pravé poledne víly. Aby nebyly vyrušovány, měly strážce — malé psíky, kteří běhali ve velkém kruhu kolem tančících a kousali každého, kdo se místu tomu blížil; odehnati se prý nedali; rána z ručnice se jich nedotkla. (Bydžovsko.) — V černém lese, jenž se táhne za Dobrošovem, jest pověstné smutné místo »Malý


') Svatojanská muška jest dle domnění lidu stálou průvodkyní vil. (Nový
Bydžov.)
2) Besídka Malých 1887, str. 19 ») Ad. Heyduk: Dědův odkaz str. 15. ') Bož Němcová: Národ, báchorky a pověsti II. str. 276—281.

Předchozí   Následující