Předchozí 0225 Následující
str. 215

gr. č., o hromnicích nejprve příštích 2 kopy gr. č., o svátcích svatodušních nejprve příštích 2 kopy gr. č. dodati a doplatiti má : však touto výminkou a na takový způsob, jestližeby se Kateřina Šklibka aneb Jan Zlatník takového kamene při komkoli doptati mohli, 'má jej Jan zlatník k sobě přijíti, však s tou vejminkou, pokud by na tom kamenu žádné škody nebylo, a Kateřině Šklibce zase takovou summu 6 kop gr. č. a ty čtyry sáhy dříví navrátiti a to buď po sáze, dvou neb třech, aneb desíti letech, však kdyby se po takovém kamenu ptali, to vše na škodu Kateřiny Sklibky jíti má a jemu Janovi Zlatníkovi táž Kateřina pokoj řečí i skutkem dáti má.

Stalo se při přítomnosti ctihodného kněze Michala, pana děkana bydžovského, p. Woldřicha Ottmara z Holohlav a při městě Bydžově, Petra Kohoutka, Adama Khellera, Jeronýma Sonovskýho a Jana Sserbera sousedův Bydžovských léta a dne svrchu psaného. Kterážto smlouva na žádost obojí strany s dovolením k tomu purkmistra pánů v tyto knihy vepsána a ingrossována jest v pondělí po sv. Martinu léta 1595. — 0 jaký to kámen se jednalo, není pochyby. Zajisté to nebyl obyčejný zlatnický zkušebný kámen, kterým takto počestný Strussneyder vedle své koncessované živnosti sobě asi k pěkným výdělkům pomáhal. Ze mu obec v této činnosti nepřekážela, vidno z příznivého rozsudku proneseného v přítomnosti městských otců a také duchovního správce.

O výšivkách a vyšívačkách v českém Horácku.

Líčí a kreslí J. Kopáč.

@NP@(Pokračování.) S 16 vyobr.

Podle slibu v č. 2. str. 123 dodávám vyobrazení koutních plachet a výzdoby jejich s označením, na něž jsme se již v minulém čísle odvolávali. Z výzdoby té prvky seskupené podle vývoje v přehledných tabulkách podali jsme na str. 120 a d. Jak prvky tyto jsou seskupeny v rázovitý celek, ukazují naše vyobrazení č. 1.—16. v tomto čísle.

Dříve než přikročím ku popisu výšivek dle, nadepsaného pořadu, pokládám za nutné zmíniti se i o některých bohoslužebných výšivkách, jež původem a povahou možno zařaditi ku pracím výšivkovým na koutnicích. Proto řadíme je ihned k nim.

Jsou to dvě vela, dvě přikrývky oltářní (antipendia) a kasule s příslušenstvím, jejichž ráz i povaha prozrazují na první pohled »domácí« původ. Zvláštní náhodou pocházejí skoro všecky z téhož místa — z Ousobí.

Ze vyšívány byly >u nás«, svědčí nejen příbuznost prvků i ornamentu, ale i látka podkladová a všechen ostatní ráz jejich. — Všecky výšivky tyto jsou vyšívány na plátně domácím — hrubém (i kasule). L>arva červená ve vyšívání převládá. Gele a jedině červeně vyšita je při-


Předchozí   Následující