Předchozí 0240 Následující
str. 230

Konšel. S tou juž můžou taky jednou přestat, už toho máme až pod krk dost. A konečně ani tej se nejni co bát, dyť víme, jakej nám. náš milostivej pan císař mandát vydal.

Starší. Inu, pořád taky o tom slyším hovořit, ale kdo ví, jeli pak to takový? Máte-li pak co o tom v rukou, sousede?

Konšel. To nemám, ale povídal mně švagr, že to skutečně v Ko-jicích viděl; ještě povídal, jakejma krásnejma písmenama to psaný je. Všechno přej je richtig. Jozef je sám podepsanej a pečet přej mají u toho viset, jak plužní kolečko velkou.

Starší. Inu, může bejt, může, ale kdybych to viďal.

Konšel. Jděme tam! Dyť nám to snad vokážou, dyž je zdvořile pozdravíme.

Rychtář. Ba, já tomu kor nic nevěřím. A víte-li proč? I proto, že sou Kojický lak poddaný a robotní lidi jak my. Dá vona jim vrchnost tu věc ven! To hned, jak blázen !

VodvárJca. Inu, to máte dobře, pane rychtáři, bude vona vrchnost, jak říkáváme, mellu sama na sebe vytahovat a poddanejm proti sobě do rukou dávat. To ste trefil. Jest-li co védi, tak to jen tak nějak potají na straně zvěďali, že juž Lakový mandát v kanceláři leží. Ale, že jim do rukou co dali, to pochybuj u, z toho maj taky dozajista rozum, že by jim to dobře nevypadlo. Na to byli už hned prve dost chytrý a tedy, co ty justiciáři nastali, aby snad hloupější byli, to nevěřím.

Harapát. Nechť je to tak anebo tak, ale uhlídáte, že pánům víc panství dlouho trvat nebude. Neuo já sem hned u mýho dědka čítával to proroctví Slepýho mládence, pak tej Sibylly, a dobře se pamatuju, že tam stálo, až přej se budou psát léta lichou, že bude naděje k svobodě, a robota že pomine. A len čas je již zde, tak taky myslím, že se nám to proroctví, dyž až dosud trefovalo, vyplní. Páni arci nic o něm ne-držeji, ale jen dočkejme času a pak uhlídáte.

Výstup druhý.

Předešlí a dráb.

Dráb, Dej Pámbuh dobrej den.

Rychtář. I dej to Pámbuh, pane Martine, kde pak ste se tu vidi ?

Dráb. Idu schválně. Nesu vám od Pána ceduli. (Vyaěiává ji z kapsy •

Sedláci Šeptají.)

Púřadník (srití louóej rychtáfoj).

Rychtář (vezme ceduli a slabikuje ji po kousku, čte): »Rychtáři ! Zej tra se

dostavíte s vašema sousedy na zdejší vrchnostenskou kancelář.« (k sedlákům piaviO Dejte pozor, sousedi! Nechtě tej rozprávky, ať víte, jaký je poručení anebo co novýho passíruje? (Ctsdáio »Zvláště pak přiveďte sebou


Předchozí   Následující