Předchozí 0239 Následující
str. 229

vyšel, že sme roboty fraj. Proč vy nám ho zadržujete?* Správec chlácholí a slibuje. Rychtář však nevěří jeho "těšínským jablkům« a žádá znova a důrazně: »Vydejte nám Josefa patent z guberny* a t. d. Prostředky, jimiž bylo by lze dosíci cíle, jsou hned na snadě. »Nerobolujme!« ozývají se sedláci hned v I. jednání, na jehož sklonku rychtář již nařizuje, aby se opatřili zbrojí.

Selská vojna se nezdařila. Teprv rok 1781 a 1848 dal lidu selskému, čeho se marně domáhal v bouřích selských.*)

Selská rebellie.

Osoby:

Správec. Písař jeho. Dráb panský. Rychtář. Konšel rebellant. Starší obecní. Harapát sedlák. Vodvárka. Pořadník. Diblík. Sedlák. Více jiDých sedláků.

První jednání.

Sprostá seknice.

Výstup první.

Rychtář. Inu, milí sousedi, teď to máme všecko jaksi' rozbryndaný. U sta bromů! Svoboda, (a nám nejde, a robotovat je nám protivno.

Starší. A jak by nebylo? Šak nejsme vtom sami. Na Brandejským panství taky nechtějí a co mně se tejče, já robotovat nepudu.

Rychtář. Dybyste nemusel. Je vono se hodno mocnějšímu protivit, a kór pánům, dyž dosud nic jistýho v rukou nemáme. Bezpečnost a jistota nám schází.

Konšel. Oh! ptal bych já se na bezpečnost! Pánům, dyž něco dobrýho pro nás do rukou přídě, to víte, že nám to nikdá nevydají; ale já bych myslel, pane Hchtáři, aby se sousedům poručilo, aby dokonce žádnej na robotu nejezdil.

Rychtář. O, milej brachu, to se sfává bez poručení. Dyť málo kdo ze sousedů již vyjíždí. Nevím, nevím, jak to s námi vypadne. Mně se pořád zdá, že nás k tomu budou s ňákou exekucej nutit.

„Kterak vám byla hojná

ta vaše hloupá vojna.

Šli jste podle Sibylly

a kterak ste chybili.

Až půjdete na šance,

to Sibyllino proroctví

vemte do rance."


*) V „špásovné novině v píseň uvedené o sedlske' svobodě" se praví:
@BAS@
„Kterak vám byla hojná
ta vaše hloupá vojna.
Šli jste podle Sibylly
a kterak ste chybili.
Až půjdete na šance,
to Sibyllino proroctví
vemte do rance."
@

Předchozí   Následující