Předchozí 0245 Následující
str. 235

Ze selské kuchyně české.

Na Klatovsku sebral Fr. Benetka.

Roháč je buchta povidlová nebo tvarohová svinutá do dvou rohů. Obyčejně peče se na sv. Martina.

R o z p e k či rozpíček je větší a silná placka z černější pšeničné mouky, která se peče po chlebě v peci. Posypo se za syrová obyčejně perníkem, též v dobé švestek na vrch rozpeku zastrkají se švestky čerstvé rozpůlené a bez pecky.

H n ě ti n k y pekou se z rozstrouharrých vařených bramborů prohnětených pšeničnou néb ječnou moukou. Jsou tenké, pekou se na plotně, omastí se a posypou se obyčejně mákem roztlučeným a promíchaným cukrem.

Hnětinky zelné a jablečné. Rozválí se hnětinkové těsto, posype se naloženým zelím anebo oloupanými a na drobno rozkrájenými jablky, přiklopí se na to jiná hnětinka,. peče se na plotně, omastí se upečená. Někde se peče též z černější mouky pšeničné bez přísady bramborové. Aby se placka nenadýmala, píchá se nožem. Od starších lidí slýchal jsem, když se taková placka moučná propichuje, že se bodá sám Kristus Pán.

Syčí-li cosi při pečení nebo v plotně, tóť pláčí dušičky v očistci. Někde dokonce věří, že si tu v plotně odbývají dušičky očistec.

Spěšníky. Do vroucí vody zavaří se mouka a povaří. Voda se scedí, lžicí vybírají se kousky a kladou na mísu. Omastí se a posypou obyčejně tvarohem.

Na »s 1 a d k o« zelí. Zelná hlávka rozkrájí se na čtvrtky, je-li větší, i na více kusů a vaří se. Uvařené se scedí, poleje se rozbředlým mléčným kvasem, svaří se.

Zelná polévka. Šťáva z naloženého zelí se vaří, přidá se k tomu kvásek ze smetany kyselé a mouky, též vajíčko se do toho roztluče a rozkvedlá.

Skleněná polévka. Vaří se oškrabané a na čtvrtky rozkrájené brambory ve vodě, k tomu se přidá česnek na špirečky rozkrájený,, celek se omastí, a skleněná polévka průhledná je hotova. Též někde ji zovou nahou a mokrou po obou stranách.

Slepičí polévka. Vaří se brambory, k čemuž se přidají moučné pučky — drolenka veliká —• zavaří se a omastí.

Kyselá polévka. Oblíbená ta polévka na venkově vaří se z pod-fflaslí. Zavaří se do podmáslí kvásek moučný, někde přidají též vejce, kmín, a přikusují se brambory na loupačku.

Zakudlená polévka. Do vroucí vody zavaří se něco mouky a za-kvedlá se. Osolí a omastí.


Předchozí   Následující