Předchozí 0246 Následující
str. 236

Chlebová, též žebrácká polévka. Do vroucí vody zavaří se rozkrájený tvrdý chléb, přidá se též vejce, kmín, osolí, omastí, rozkvedlá se.

Oukrop, bývalá to snídaně při senoseči a ve žních v Pošumaví. Rozkrájený chléb poleje se vroucí vodou, omastí se vše smaženou cibulkou na kousky rozkrájenou, osolí a připepří.

čičánky jsou podlouhlé, podobné velkým šiškám či slejškám, kterými se vykrmují husy. Brambory se rozstrouhají, vymačkají v čistém plátěném hadru, přidá se trocha mouky a zavaří se. Uvařené dají se na mísu, osolí a poleji svařeným mlékem teplým anebo též sbíraným. Též čičánky se mnohde přimastí. Chudší lidé na venkově poleji čičánky tylo osolenou vodou, v níž uvařeny byly, a oslátek zbělí se mlékem.

B á č. Rozstrouhají se brambory syrové a oškrabané, voda se z nich vymačká, celek dá se na pekáč vymaštěný, potře se mastnotou a peče se. Báč tento jí se za lepla, neb později vychladnul-li, ztvrdne a zmodrá.

T o č i n e c. Zbytek chlebového těsta ponechá se na točinec. Těsto se rozválí hadovitě na dlouho, pak se svine do spirály, posype se hojně solí a kmínem. Obyčejně točinec bývá z vejškrabku.

Vosrkej (osáklej, též oseklý chléb), doposud znám v okolí města Klatov, hlavně ve vsích k jihu odtud rozložených. Selka totiž, aby v čas žní měla rychle připravený oběd, připraví si na ryehlo vařící vodu a kvásek z mouky a vajec, což je vždy po ruce. Zároveň tvrdší chléb »skroječky«, které omočí ve kvásku a ve vroucí vodě několik vteřin obrátiti se nechá. Pak vyndá na mísu, omastí a posype někde tvarohem, jinde zase perníkem. Oběd je na ryehlo připraven.

Též někde omastí se osáklý chléb »kalovou« kaší, ač ta-li je při ruce. Když máslo se přepouští či převařuje, tak sbírá se pěna — toť kalová kaše — a ta se uschová na osáklý chléb anebo hned použije jako omastku na obyčejný chléb a jinak.

Oupory. Opomenouti nesmím též, že škádlili jsme kollegy z Plá-nicka od Habartic, kde prý mají své zvláštní oblíbené jídlo : Oupory s podmáslím. Oupory jsou švestky zkažené plísní, jimž říká se v okolí pražském : zkaženci, zbouny. To jídlo jest tak znamenité, že prý se podává o pouti.

Pečení ryb na pastvě. V okolí Kolince u Klatov pastevci,, jimž se zde říká »pohůnci«, pekou si ryby na pastvě zvlášlním způsobem. Nachytají si ryb v říčce Pstružné, vykuchají (vyvrhnou vnitřnosti),- řádně ve břiše rybu vysolí, jež se neškrabe (nedrhne se). Takto připravená obalí se jílem a vhodí do žhoucího popelu. Ohníček z chroští se ovšem dříve připraviti musí, by bylo dost popelu. Jíl se lehce sloupne i se šupinami a rybí kozí. Tento jednoduchý a zajisté prastarý způsob pečení ryb se mně velice líbil, a ryby takto pečené chutnaly mi znamenitě. Též pekli zde druhdy pstruhy podobným způsobem.


Předchozí   Následující