Předchozí 0260 Následující
str. 260

slibuje, dokud se nedá pomazati a kralovati«. Jest někde o tomto proroctví něco více známo, z knih nebo z tradice? F. Menčík.

* Staročeské povésti o neJeřtěňátkách. Narážku o nich napsal Havel Žalanský, Knížka o dítkách křesťanských mrtvých, v Praze, 1608, str. 170 ad. Naříkají, když nekřtěňátko umře: »Kdo tím vinen? Ti, kteří o spasení jejích netoliko pochybují, ale i spasení odsuzují, tváře Boží odlučují, pohřbu na krehově s jinými lidmi za nehodné soudí. Někdy ožralé babky na místech (prý) neposvěcených tak je pochovávaly, že se psi neb svině s nimi tahaly. A mnohé škodlivé básně a smyšlenky o takových nemluvňátkách v lid vtrousil a srdce lidí pověrčivých nimi zšálii. Ale my ż písma sv. nětco lepšího dítkám nekřtěným slibujeme a o nich dobrou a svatou naději majíce, je spasením jistým bezpečíme a to důvody těmito . . .«

* Dotazník N. W. Thomasa o pověrách, jež se týkají zvířat. Bibliothekar Thomas z Londýna zasílá nám obšírný dotazník, v němž rozebírá jednotlivé zjevy v obyčejích a pověrách o zvířatech. Geský Lid v X. ročnících přinesl plno materiálu tohoto druhu. Kdo by chtěl české pověry a obyčeje tyto překládali do angličiny nebo němčiny a zasílati p. bibl. Thomasovi, přidáváme adressu: The Anthropological Institute,-London, Hannover Sq. 3

* Studie Karamanova o slovanské národní písni. (J. K-) Název knihy: plný Doimo Fortunato Karaman, Gli Slávi e la poesia popolare, Spalato, 1899, 8°, 176,- (3). Obsah: 1. Dedka. 2. Le Vile. 3. La fratel-lanza fra gli Slavi. 4. Gli Aiduchi. 5. II castello medioevale nei canti popolari. 6. Marco Kraljevié ľeroe delia poesia popolare sláva. 7. Narodna pjesma iz starinskog rukopisa. 8. Spljetska narodna pjesma. — Jak vidíte, nic se netýká národních písní polských, jak referent, patrně knihy ne-viděv, napsal.

* Vir gule (»Wünsehelruthe^) při hledání poldadů. (Akad. ?.), Pomíjím zmínek jednotlivých a upozorňuji na zvláštní spisy: Schabius, De virgula mercuriali Marburg, 1674; Posner G., De viruneulis metallicis; Französische Briefe von Verspotung der Wünsehelruthe, Frankfurt, 1700, 8°; Zeidler J. G., Pantomysterion von der Wünsehelruthe, von C. Thomasio edirt, Halle, 1700, 8"; Albini ?., Entlarvtes Idolům bei Wünsehelruthe, Dresden, 1714; Vallemont, Physique oeculte, ou Traité de la baguette divinatoire, Paris, 1732; Willes Matth., Tractat von der Wünsehelruthe, 1736; Gedanken über das Schlagen der Wünsehelruthe auf die in der Erde verborgenen Erze und Metalle, Eisenach, 1758; Lehmann J. G., Kurze Abhandlung von der Wünsehelruthe und ihrer Art zu wirken. Physikal.'Belustigung. Tomus I. str. 116; Paul Sébil.lot, Les travaux publics et les mines dans les traditions et les superstitions de touš les pays, Paris, 1894, 8". (S reprodukcí starých vyobrazení.)


Předchozí   Následující