Předchozí 0274 Následující
str. 264

Tím způsobem se přišlo ku tvaru nástroje hospodářského, jenž nazýván u Slovanů hák, u Němců Hacken. V Krušných Horách užívá se k orání na strmých stráních dosud háku, jenž koná v tom ohledu dobré služby.

Nelze ovšem uváděti hák a pluh jako různá, od sebe rozdílná nářadí, poněvadž háky jsou odrůdy různých druhů pluhů a to nedokonalých, zůstavších na nejprimitivnějším stupni vývoje, jež staly se upotřebitelnými jen v jistých případnostech. Pravý hák je totiž bez koleček.

Pamětihodno je při něm, že náleží kmeni slovanskému. *) Najdeme jej v Meklembursku, Polsku, Sasku, Čechách, dále na jih v Rakousích až do Štýrska, Korutan a Krajiny a t. d.

Záliba Slovanů v tomto nářadí nemůže spočívati toliko v tradici a zvyku, nýbrž musí míti vnitřní základy, jež se dají snadno stanoviti. Hák je laciný, nemať kromě radlice žádných částí kovových a vyhotovují si jej sediaci sami bez pomoci koláře. Dále slouží ^výborně ku kypření lesní půdy prorostlé kořením a v slabě obydlených krajinách lesnatých ta práce často přichází, neboť pozemky obdělané se nechávaly zarůsti lesem. Konečně přichází na řadu lehkost, s kterou se jím orají stráně a půda může se jím kypřiti i trhati. V půdě drnovité ovšem skýtá služeb skrovných.

Důležitá změna v sestrojení pluhu stala se tím, že radlice položena vodorovně, aby sloužila pluhu za podporu, a opatřen byl plazem, do něhož se zapustily kleč i hřídel. Ježto v tomto sestrojení však spojení plazu s hřídelem je málo pevné, vložena mezi hřídel a plaz slupice.

Dalšího stupně vývinu dosáhl pluh tím, že kostře pluhu dána podoba obdélníku, kterýžto základní tvar zachován do dneška i u pluhů nejdokonaleji zhotovených.

U Slovanů jest pojmenování nářadí orácího rozdílné: oradlo (ralo), lemeš, socha, pluh (plug).**) Co do významu nynějšího znamená lemeš Srbům určitý druh pluhu, Polákům kromě toho také pouze radlici, Rusům znamená lemech zde plužní radlicij onde hřídel, Čechům značila lemeš před časy druh pluhu, nyní někde radlici, někde krojidlo, jinde zase jinou část. Pojmenování socha udrželo se toliko u Rusů, jimž značí pluh vůbec.

Jen oradlo a plug jsou slova svým významem ustálená u všech slov. národů. Tam, kde přichází plug, jest nerozlučným od svého dvojčete oradla.

Slovanské orní nářadí — jak dalece známo — můžeme rozděliti na tři formy, jež by se mohly nazvati: 1. hák, 2. hákový pluh (nákolesník), 3. plužní hák.

Nářadí příslušné ? první . formě, vidlicovité podoby, v Polsku a v Rusku zovou socha (v Prusku Zoche). V Čechách zůstalo to jméno


*.) Dr. J. Peisker: Geschichte des slav. Pfluges v Zeitschrift für Sociál- und
Wirtüschaftsgeschichte V. Srv. Meitzen, Agrarwesen ?. III. "*) Srv. Pr. J. Peisker v uvedené znamenité studii.

Předchozí   Následující