Předchozí 0278 Následující
str. 268

pluh český všude, ačkoli mezi lidem českým nezdomáčněl úplně, ježto nebyl vyzbrojen ? ničení plevele, a sediaci, robotou přetíženi, nemohli věnovati svým polím patřičné péče.

Snaha po zdokonalení starého nářadí, aby působilo vydatně proti pleveli, nevyžadujíc velké tažní síly, jest pozoruhodnou zejména v našem století. Mnoho druhů pokusného nářadí vyskytuje se dosti často v českých poplužních dvorech.

Dlouho nechtělo se dařiti, po čem všeobecně touženo, až r. 1827 bratřím Veverkům se podařilo připojiti radlici krkonošského háku na kostru německého pluhu se zkrácenou příplatou tak dovedně, že krojidlo a třecí péro staly se postrádatelnými.

Při této přeměně dosavadního pluhu nešlo o nic jiného leč o to, aby radlice nejen odhrnovala půdu, nýbrž aby ji převracela a tím kypřila. Proto pojal úmysl Fr. Veverka, rolník v Rybitvech, dáti radlici podobu hoblíku. Toho mohlo býti dosaženo zahnutím dolejšího rohu radlice, a tudíž (íomníval se Veverka právem, že postaví-li radlici šikmo, hlína sama se bude odhrnovati od radlice. Ohýbal radlici a zkoušel tak dlouho, až dal radlici tvar a postavení, jak podnes všeobecné se užívá. Že při orání to „ruchalo", dostal nástroj jméno „ruchadlo". Vynález ruchadla stal se světovým, a žádný stroj v tak krátké době nedosáhl takového rozšíření jako „veverčák".

První změna k jeho zdokonalení stala se ta, že za radlici — jako u pluhů s odhrnovačkou — upevnila se dřevěná odháňka; ale to nebylo na prospěch, ježto půda se řádně jím nedrobila a jen částečně obracela.

Důležité a při tom praktické opravy na ruchadle provedl proslavený a o české hospodářství velmi zasloužilý ekonom, rytíř Horský. Opatřil totiž ruchadlo železným plazem a dvojitou, v předu zahnutou slupicí tak, že radlice se mohla pohodlně postaviti výše nebo níže.

I mnozí jiní přičinili se, aby ruchadlo potřebám časovým a poměrům místním přispůsobili tak, že během času vzniklo veliké množství četných tvarů toho nářadí a zdokonalený jednoduchý „zemský hoblík'' Veverkův dočkal se v poměrně krátkém čase báječného téměř rozšíření.

Na každé výstavě, v každé pluhárně shledáváme se s pluhem, jehož zhlaví vzato z původního ruchadla.

Počet továren zabývajících se hotovením' zdokonalených ruchadel je přítomné doby ohromný. A byť by i někde pod novým názvem nářadí takové se vyskytlo, přece tvar ruchadlový jest tak původní a ode všech tvarů dřívějších pluhů tak rozdílný, že jej každý na první pohled v ném pozná, a proto s hrdostí můžeme vyznati, že moderní pluh jest vynálezem českým.


Předchozí   Následující