Předchozí 0279 Následující
str. 269

Dopisy V. Krolmusa V. Hankovi.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

54.

Důstojný Příteli!

Vřele prosím Vaši rozmilou Paní, aby mi ráčila ? visitací koupiti následující věci, totiž: Rozinek velkých '/2 libry 20 kr.; rozinek malých '/2 libry 21 kr.; zázvoru 3 lot. 9 kr.; pepř 3 lot. 9 kr.; mandlí ya libry 36 kr.; quintlík květů 6 kr.; všehochuti 3 lot. 12 kr.; řebíčku 2 lot 24 kr.; vokurky 3 20 kr.; piškotů 1 f.; cukrovin 1 f.; 2 lahvice mělnického vína 3 f.- Summa 7 f. 37 kr. v. č. Posilám po poslici 8 f. v. č., a prosím o Světozor a Květy Č.

Nad Mží d. 5. května 1834.

Váš Václav Zvíkovecký

55.

Důstojný Příteli!

Štastně jsme tohoto dne večerem okolo 12te hodin v noci domů přijeli za příčinou sem a tam pozdržováním. V Dušníkách nalezen chrám Páně k východu na mohylách pohanských našich praotců slovanských státi. Onen kopec jest z hlíny okolní krajiny tamní nanošen. Hořelice snad budou svůj počátek bráti od hořekování, aneb ohně, hořeti; nebo v onom okolí málo hor, aby od nich původ svůj byly vzaly, se nachází. Loňského roku příležitě nalezna na své pouti do Žatce u samého města při silnici těm podobné mohyly, o kterýchž jsem Panu Patronu zprávu dal. Až památnosti některé v Lounech, Žatci, Bilínu, Litoměřic, Mělníku, Běly naleznete, račte mi to sděliti. — Touto příležitostí nemohu Vám nápěvy ještě poslati Krakoviaků některých, ale budoucně se to má státi. Předešle jsem hrníček šťávy malinové pro paní Vaši poslal, aby se pozdraviti ráčila; nevím, jestli jste ho asi žejdlík obrželi. Nyní jí posílám 12te žejdlíků krup pro prsy. Ze Světozoru mi několi čísel schází, kteráž jsem až posud neobdržel. Z Květů též; pročež prosím, neračte mi to po žádném jiném posílati, nebo v domě se to sem a tam pohodí anebo zapomene, a spis bývá neouplným; nébrž povždy budu psáti bud1 po této poslici aneb poslu jiném. Nyní snad bude 2. svazek Musejníka zplozen t. ?., kterýž mi schází.

Museum posílám 4. stříbrné pamětihodné penízky a 3. částky mo-dlicíeh spisů, jakž jsem je koupil, tak je posílám. Můžete doplňovati,


Předchozí   Následující