Předchozí 0280 Následující
str. 270

abychom všecky spisy, jenž v jazyku mateřském na světlo vyšli, měli: Až potud jsem spis Váš mezi knihami o Rusii nenalezl, budoucno máte jej ďojista obržeti od Vašeho přímého

Nad Mží 7. června 1834

Václava Zvíkoveckého.

Poroučena se činím Vaší milé Paní, kterouž děvčata obě srdečně líbají

. Milý Příteli!

Zběžně jsem vyhotovil zpěv ku příchodu Jeho Jasnosti knížecí Karla Egona a ženy Jeho Amálie Krystiny Karoliny a dítek Jeho v staročeském trochejském veršování do Podmokel. Pročež prosím, aby jste mi ponechati ráčili všecky myšlenky,, nebo se tak opsaný v rukách lidu nachází, zevnitřní oděv sem a tam ku ošlechtění jazyka a zpěvu odkrojiti a přišiti můžete, jen ale aby ten samý duch ze zpěvu vál. Tyto osoby račte tak, jak jsou psány, račte dáti tisknouti, protože tomu chtí: Každý 1 fl. přispěl a ostatek doplatím. Peníze mám při ruce, jen že se obávám po této osobě je poslati, a v pondělí přijde jistější, pe které peníze najednou račte obdržeti, jen mi napište, co to vše má státi. Litera neb písmo ať je, latinské. Polovice zpěvu na čistém a polovice na prvotním papíře tištěna pro lid prostší; ale pro Jeho Jasnost bych chtěl na zvláštním papíře míti, aby můj zpěv, tisk a vazba německý, kterýž mu Lánští úředníci podati chtí, předčil. Cechové po němečku chtí je uvítati. My ale jen po česku. Nápěv máme v hudbě hotový, pročež mi formu nezměňte, v kterémž se lid prozatím cvičí zpívati. Raôte se držeti na 25 fl. nebo 30 zl. tiskem, a exemplářů bych 400 neb 500 sobě přál, aby lid podělen býti mohl. Tisk Bohům. Háze se mi nejlepším zdá býti v této zevnitřní ozdobě, v kteréž jste »hlasy Vlastenců« zeměpánu podati ráčili 1832. Zatím ale Paní Fettrdlova to samé písmo snad míti bude.

V pondělí obdržíte peníze, popsání Rosic atd., jen ať do toho času zlatou ořízkou jsou přichystáni zpěvy.

Jestli by se Vaší milé Paní v Praze nelíbilo, a ráčila-li by si venkovského života a povětří přáti, já Vám ji s radostí přijmu, v zámku ji byt a u mne zdravu zaopatřím ne z ňakého zisku, alebrž vše zdarma, snad by jí lepší bylo. Přijměte mé upřímné mínění, nebo chci, aby byla zdravější.

Musejník nepřišel ještě na světlo III. díl?

Kdyby jste peníze hned potřeboval, račte ? ?. Patronu dojíti, on mne založí, a já mu je ? ouřadu dodám.

Váš upřímný

V. Krolmus Zvíkovecký.

Nad Mží d. 13. června 1834


Předchozí   Následující