Předchozí 0292 Následující
str. 282

se jí velká chvála jak v oboru malby, lak formy i glasury, ve které zvláště staří mistři byli téměř nedostižní polévači.

Pro domácnost zhotovovali mísy, talíře, čepáky, džbány, kalamáře, kropenílka (svěcánky), obrázky a jiné. Zvláště milým dojmem působí keramické obrázky. Jak vyobrazení ukazuje, nemalovali a nezhotovovali pouze obrázky svaté, ale i světské. A na tu dobu — z 18. století — je to selské malování velice dokonalé a i formy jsou dosti ušlechtilé ; obrázky formovali i s rámečky. Některé obrázky jsou hladké a pouze malované, některé poloreliefní, pěkně modelované. A není obrázku, na kterém by zá-ťove.ň nebyla též bylinka anebo nějaká ratolest. Otec vzpomínal na syna.' když ho měl na vojně; tęskno bylo-matičce po něm. Nosili mu do kasárně daleko, až do Prešpurku, na přilepšenou plné solory jídla a tatíček si ho v uniformě vymalovali a matičce nade dveři doma pověsili, a voják: přišedší domů z vojny namaloval si svého jenerála, pod kterým vítězně1 dobýval bašt a hradeb pevnostních. Byly to pěkné upomínky, historické i rodinné, a takové obrázky těžko bylo z jizby dostali; přirostly rodinám/ ? srdci a ctili je jako vzácné relikvie. (Viz obr. č. 2.)

Než i svatých obrázků mistrně vyhotovených bylo* všude dosti.; Nejhojněji se pracovávaly v Sobotišti, Bolerázu a na Dobré Vodě ; vesměs; vynikaly pěknou malbou, což svědčilo o dovednosti malířů, též glasuryj byly případný, tak že tyto obrázky daleko předčily nynější barevné, křiklavé jarmareční obrazy. (Viz obr. č. 1.)

Bohužel, jak zanikla domácí práce, upadl i vkus, který dnes na; našem venkově jest úplně pokleslý; dnes v jizbách jsou křiklavé, nevkusné1 mazaniny beze všeho uměleckého vkusu a provedení. Keramické obrázky^ ustoupily později obrázkům na skle, které přišly do módy; ještě je j ich i někde plná jizba. Po obrázcích hrnčířských není již ani potuchy, vytratily1 se jako hvězdy k ránu; je jich škoda, neboť obrázky tyto vynikají naď: všednost, jsou formou ušlechtilé a dýšez nich duše lidu, láska ? před-: metu zobrazenému. My dnes pouze tento obor domácí práce zaznamená-; váme, není ? němu dosti dokumentů. Obrázky rostly v dokonalost dle' -soudobého pokroku v hrnčířství, a když nastala doba válek a nepokojů, zaniklo pěkné a -význačné toto lidové zaměstnání docela, tak že dnes se ani nikdo téměř nepamatuje na hliněné a kamenné obrázky. Sevšedněli jsme, vkus je v úpadku. Jděme dnes do selské jizby, jaký cizí duch rád odtud vane; spatřujeme tam celý jarmark, všecko cizí, nic domácího. Lze pozorovati, že lid něco chce, že má smysl pro něco krásného, ale není zde výchovy, není příkladu ani podn&tu. A tak mizí rázovitost lidu a kraje, že jednou bude se nám zdáti bývalá nádhera — pohádkou!


Předchozí   Následující