Předchozí 0307 Následující
str. 297

préj já dobře vím, že sa za mňa stydíš. A, jářku, což bych sa za ťa styděl, dyť srne społu chodili do školy. Ale ten po mně: já préj ťa tu musím pohrúžiť341) A já, jak držím ten míšek v ruce, švihýc! ho ním po hlavě a do kyt!345) Můj ty Bože, dež sa to také nabere! Tak nic z ničeho . . .

To bude pršať: o mrtvých dyž sa zdá a k ránu . . .

Dybych ho nebyl aspoň tým míškem švácnúl.346) Což ně to také napadło. Chudák zhúžvját a zhúžvjál347) a potom to děti všecko vynesly a rozlezly sa po světě a ho pochovali v obecní truhle. To był šak pohřeb — ani nemjé! za ním do plakať.

Křupala vzal míšek s tabákem, co mjél na stoličce318) u ložnice349) hned' vedla sirek a svíčky nachystaný, a zdvihňaei fajku, co mu večer vypadla z huby, jak odepsal,350) naspal si a zapálíí.

Už zas máš to fajčisko v hubě! brčala mu matka. Rozdrapja351) oči pépáš.35'2). Už-i sa's modlil?

Ja, tabák néni pro nájezu,353) praví tatik a potláča si patrnostem354) ve fajce, udělat ale tři puky.355)

Šak proto. Nevím, co ti chlapi356) na tom tabačisku majú. Dyž sa bez toho cumla božechráň nehne. Jak doneseš funt tabáku, tož to oblém357) chceš vykúřiť. Pořád pácáš,358) ani ti fajka z huby nevychodí.

Er>om ty si daj pozor na hubu, až sa neostehneš359) v ďúře. Tabák -je císařská věc, už sem ti to kolikráť pravil, špasovál Křupala.

Čujež i taťku, začala matka po chvilce, abyhme tom synkovi dávali včil něco na útratu. Dyž vyjde nede s těma chlapíky, aby nebyl bez groša, aby třeba aj hanby neoblízáL

Chodí g muzikám ? pikał30") sa stary.

Janu, chodí. Ale chválila ho Domínčena, že ze samýma hodnýma tančí a že si pěkně při tom vede.

Ja, toť, praví starý. Móže si udětať půkúska súkna. Ono po takovém chlapíkovi také nic néni, kerý si zmładi nezabújá a čučí3(iI) pořád doma. Přídě to naň potom až je starší. Jak ten Tomeš Juřínků, co to byJo za hodného chlapíka za slobodná, lapjél382) pořád doma jak pět groši a dyž sa oženil — tu máš! . . . Nech sa učí hospodáriť ze svým.

Za chvílu už aj Hanča bude chtěť chodiť k muzikám, tož aby s ňú nedo šél, doložila Křúpalka.

Ja, toť, budú sa vyváďať z hnízda. To je stará čepica.363) Tatik si zpomínál, jak to było, dyž on začal chodiť g muzikám . . .


34') pohřížiti, potopiti. Ten by ňa rád pohrúžil — skoupal v něčem. Hruz — ryba řízek. 3ÍS) v nohy. Kyta — stehno. 3ie) praštil 3") sporil houževnatě. 3is) židli. a*a) postele. 35°) usnul. 351) Rozdrapiť oči — rozevříti; drap i — chytiti. 352) Pépať — silně kouřiti, bafati. 35Ü) najedení. 3äl) Pahnost — nehet (celý). To je zima až ně zašlo za pahnosty. Ale: ostrihaj si pazúry! (t. špičky uehtíť). Pazúr: také dráp. Pazneht skopového dobytka: ratica. a") bafy. 356) muži. 357j hltavě, pojednou, bez rozmýšlení. 358) bafáš sUsé. 359) neoctneš. 31i0) doptával se, vyzvídal. 3Í1) dřepí dlouho. l)e tam dotel čučíš? 362) dřepěl nehybné. Lapěla tu celé odpoledňa. Pořád u ženy lapí, lapí, ani sa nehne. 363) Pořekadlo.

Předchozí   Následující