Předchozí 0321 Následující
str. 311

Jest to veliký balvan, jenž nachází se na severozápadní straně hradu na stráni ; díváme-li se naň z dálky, zdá se nám, že jest to pařez. Pověst vypravuje, že tam u onoho balvanu kdysi jedna dívka pásala kozy. Stávala prý častokráte na onom kameni a zpívala. Jedenkráte však se s ní kus toho balvanu ulomil, ona spadla s kopce do údolí, kdež v potoku nalezli ji lidé už mrtvou. Od té doby zove se onen balvan »panenským skokem«. Poblíže panenského skoku stávala prý dříve veliká hrušeň. Jak si lid vypravuje, dívka ona prý byla potom často pod onou hrušní spatřována; seděla na zemi a melu v rukou velkou nádobu s penězi. Stále prý naříkala a- plakala. Mnozí, chtějíce vypátrati příčinu jejího pláče, šli ? ní; v tom okamžiku však ona zmizela n v nedalekých krovinách bylo slyšeti jen její pekelný smích. Když hrušeň ona byla poražena, už nikdy se tam ona dívka neukázala Pověst praví ještě, že nedaleko panenského skoku v trávě prý jest ukryta v zemi zlatá přílbice.

Několik staročeských rad lékařských.

Podává Ot. Svoboda.

Při sbírání materiálu ? studiu národopisnému v okrese nasavrckém dostal se mi do ruky zajímavý rukopis. Je to část větší knihy s názvem »Kniha pěti klíčů, pátá bytnost božská, světlo světel, ssura arabského umění, vrch vtipu lidského nazvaná«, o níž sice nelze přesně udati, kdy, kde a kým byla sepsána, která ale přes to vysoce je zajímavá a cenná jak obsahem tak formou. Prvá část, obsahující 25 listů (2 jsou přetrženy) na obou stranách hustě popsaných, podává 227 receptu proti různým nemocem jak lidí tak dobytka. 104 z nich jsou — řekněme — lékařské, ve 123 hrají hlavní úlohu »čarodějnictví« a různá »kouzl a«. Druhá část (30 listů opět na obou stranách popsaných) jedná o alchymii a jejím vzniku, dává nám nahlédnouti netoliko do »černých« kuchyní, ale i do duše tehdejších učencův i neučenou, seznamuje nás s filosofickými názory o duši a na konec podává řadu »neklamných« receptu na výrobu zlata a životního elixíru. Podávám výběr rad a receptu lékařských :

Turánek jest první proti ďáblu koření. Toto koření jest dobré, kdo jest okouzlený. Pivoňka, líska, devaterník a devětsil, posed, divizna, vor-líček, koral červený: tyto byliny jsou všechny proti ďábelskému uško-zení, čarám jak při dobytku, lak při lidech, proti zlému povětří, proti uřknutí, proti mámení zračnému, proti snu strašlivému, proti vidění hroznému, proti hroznému blýskání a hromobití a ohni škodlivému, jak dále se o tom dočteš, jak se s tím zachází. Balsám indiánský mrtvá těla zachovává. Které vody zimnici hojí: Třetího dne zimnici zahnat (může)


Předchozí   Následující