Předchozí 0358 Následující
str. 348

konec, a hle, on poznovu začíná se sebe jako z Vesuvské jámy jed házeti; nebo raději budu na pensi, nežli bych pod takovým vikářem byl. Pozdravte domácí od

Vašeho upřímného přítele

Václava. Dne 14. května 1835.

1/2 čtvr. krupek posílám Vaší ženě upřímné.

Přečtěte a zapečetě tento list a podejte ho příhodně p. ceremonáři a pečcet pošlete mi zpět.

70. Milý příteli !

Ráčil-li jste mou prosbu pt. Jeho Mil. knížeti podati ? Bude-li pak také uslyšena? Nebo pokudž myslivec živ bude, neustále stříleti bude. Roku 1834 žaloval u sl. konsistoře exhortu, já ji tam odeslal, byla nevinná, z toho nebylo nic L. r. navedl osadníky, aby mne počernili, jak chtí, co nejhůře; oni vymysleli na mne neslýchané věci, byly vyšetřeny od P. Moce, vikáře beroun., já nevinnej uznán,-podal je ? slav. konsistoři a tam se měly propadnouti, jak dí P. T. pan Pěšina a Tomsa, ničehož tam prý nemají! —¦ Od samého pronásledování, lítosti a zlosti jsem padl na květnou neděli u oltáře do nemoci, staral jsem se o duchovního pastýře, aby ceremonie všecky v týhodnu posvátném odbyl zá mne, a hle, P. Myslivec hned psal a černil mne u konsistoře, žeť jsem ani svou nemoc neohlásil, o osadu se nepostaral, kaplana na mé outraty hned vyjednával, lid proti mně bezbožný poštval, a to činí neustále, což sám .P. kaplan Turinský uznal, žef on i já podvedení od vikáře s konsistoři jsme byli; pročež sobě stížnost sám vedl skrze vikariát Plzenský u p. arcibiskupa a já též, žeť mi není možná pod jeho panováním živu býti, nebo zdraví a život jest mi milejší nežli celý svět; proto jsem žádal ? bývalému Berounskému vikariátu přivtělen býti, aby jednou toho psaní a pronásledování konec byl. A ta msta se od něho stala skrze návod Podmoklských, aby učinili falešnou druhou praesentaci pro Čermáka, jeho provisora, který mu za to 500 zl. musil položiti a nyní hladem mře. Tomu podobnému kusu se nedivte, nebo jich více ve vikariátu natropil.

NB. Při tom jsem prosil, jestli Jos. Hrubý lékařství doktor 4. června 1834 na svém statku u Petrohradu umřel. Měl prý pozůstaviti 50.000 rublů a statek, a na mé osadě jest pozůstalý krevní přítel z Jilemnice rodič, chce Vaší Laskavosti dobře zaplatiti, kdyby jste se mu poptati rusky ráčili, jak onen podíl vyzdvihnouti.

Nad Mží, dne 30. května 1835.


Předchozí   Následující