Předchozí 0363 Následující
str. 353

Amulet ze XIV. století, nalezený v chrámu sv. Jiří na Hradě Pražském.

Podává Dr. V. J. Nováček.

Pod omítkou ve skulině v lodi památné basiliky sv. Jiří na Hradě Pražském objevil nedávno pan stavební rada Frant. Mach, za jehož řízení týž chrám se obnovuje, proužek pergamenu (10 : 4 cm.) třikráte přeložený, jenž byl propíchnut dvakráte a dírkami měl provlečený uzounký proužeček téhož pergamenu. Pergamen popsán písmem dosti neumělým, jehož charakter rozhodně se hlásí do prvé polovice XIV. století. Zápis t.en zní takto : +In nomine + patris + et filii + et spiritus


Amulet ze XIV. stol., nalezený v chrámu sv. Jiří ua Hradě Pražském.

+ sancti j In monte f Gelion •(• requiescunt septem dormientes ¦f Maxi-mianus f Martinianus f Malcus f Gonstantinus f et Dionisius f Seraphion f et Johannes. Domine Jesu Ghriste liberare digneris hanc famulam Dobrozlauam a febribus quintanis. pax f ??? vax sit huic famule dei remedium Amen. V českém doslovném překlade: f Ve jménu •f Otce t i Syna f i Ducha "j" svatého f Ve vrchu f Kelion f odpočívá sedm spících : Maximian f Martinian j Malkus f Konstantin f a Diviš ý Serafion f a Jan. Pane Ježíši Kriste osvoboditi račiž tuto služebnici Dobroslavu od zimnic pětidenních. Pax f ???, vax budiž léto služebnici Boží lékem amen.

Je zřejmo, že jest to amulet, který měl jakési Dobroslavě, bezpochyby jeptišce svatojiřské, pomoci od zimnice. O amuletech vůbec a staročeských zvláště důkladně pojednal Dr. Ceně ? Zíbrt v Archaeolo-gických Památkách XIV. v obšírném článku: »Kouzla a čáry starých Čechů«, v němž i některé příklady amuletů proti zimnici uvádí. Ke článku tomu odkazujeme laskavé čtenáře, jimž jedná se o bližší poučení.


Předchozí   Následující