Předchozí 0364 Následující
str. 354

Amulet náš jest zajisté, n e-li jediným, tedy jedním z nejstarších v originale zachovaných, a zasluhoval by, aby byl uložen na místě bezpečném. Pokud se obsahu jeho týká, budiž podotknuto, že jména vlastní v něm uvedená jsou jména sedmi z družiny císaře Decia, křesťanů, kteří za nového pronásledování r. 251 hledali útočiště v jeskyni na hoře Kelion blíž Efesu. Císař dověděv se o tom, dal jeskyni zazditi, načež sedm mužů upadlo ve spaní. Procitli (dle legendy) teprv r. 447 za císaře Theodosia II., domnívajíce se, že spali pouze den, a vypravili jednoho druha do Efesu (zeď před jeskyní byla se během času sesula) pro potravu. Ten shledal, že se vše proměnilo. Svým vypravováním vzbudil všeobecné podivení. Císař i biskup, žádostiví uviděti zázrak, šli s ním do jeskyně, ale sedm bratří před očima jejich skleslo a všichni vypustili ducha. Svátek sedmi bratří slaví církev katolická dne 27. června. V středověké literatuře mají tito světci (»sedm spáčů«) zvláštní význam. Záhy byla legenda zpracována a upravena v četbu lidovou a vnikala takto do lidového podání, do pověstí, pověr i zaříkadel.

Slova pax nax vax nemají a bezpochyby nikdy neměla zvláštního významu. Jsou to právě kouzelná slova, jež měla pomoci. Obdobná zkomolená čarovná slova uvádí Dr. Zíbrt v studii uvedené.

Divadelní hra lidová o selské vojně z XVIII. století.

Podává JUDr. K. V. Adámek.

Třetí jednání.

Pokoj, Sedláci sedej za stolem. Pytel s privilejma je na něm.

Výstup první.

Sedlák. Milý Bože! Kdo by to byl řekl, že tu věc tak brzo dobudem?

Vodvárka. Tak, tak, kakraperte, ještě to snad málo koštovalo? Dyť sme schodili hromadu světa, dřív než sme se jen pravdy dopátrali.

Harapát. Ale jak pak, my bychme se měli přeci na tu věc po-divat a dobře to přehlídnout, abychom snad oklamaní nebyli.

Starší. Ó, nechte tu věc v pytli, až doma, tu si teprv tu věc rozložíme a přečteme. Zde nejní času a taky k tomu místo. Tu musíme pít a ne se s takovou vážnou a vzácnou věcí roztahovat.

Rychtář. Moudře, moudře, to máte dobře. Mohla by snadno ňáký porušení vzít.

Harapát (?ije). Nu, sousedi, na poděkovábí za ten tak dobrý trunk!

Sedlák. I pozdrav vás Pán Bůh, jen pite, šak sme takový časy doma u našich matek nikdy neměli. Pite, teď sme bez starosti.

Vodvárka. Pime dost. Když nic nebude, koupíme si, teď juž tak mnoho peněz při naší svobodě na daně potřebovat nebudem. Spíše si juž budem trunk piva moct přát.


Předchozí   Následující