Předchozí 0384 Následující
str. 374

ale potom vezňaci motyku, hneď šél dóm a praví Gałdene, préj sem sa s tebú vadil571) skrz572) ten chléb, ale dobre's ho prepikała, veť já sem sa bił s basrmanem. Nenajesť sa dvakráť pečeného chleba, był by ňa tam pohrúžil.573)

Dosi zpomjét o Gojmágojovi. Jak starého Piłecku, ??vářa, dysi dyž był na Čupě ve březú na provřísla,574) chyt jakýsi pán už postarší575) v černě576) a naptál577) ho koně okuť.578) Vevéd ho pod zem, a tam było plno koní. Náčiní také dosť, tož Piłecka kút. Dyž okuł, praví mu ten istý,579) co ho naptát, aby si vzal ty ostružky z rohu. Ten nechtějaci ho pohnevať, nabrał si ze zástěru, ale venku to vysypáL Příďa dóm zastat580) mamu v nářeku — vet už był týden od téj, co být pryô, a mu sa to zdało, že chvilku. Odpíná zástěru a cosi brink — dukát! Tož ten zeberaci sa hybaj! zpátky pro ostružky, ale už nebyło nide nic, ani dveří pod zem, co néma vyšéi.

To šak je pravda — jak by z motyky střelil!89)

Ja Gojmágoj — veť to je mor a hlad, jak čtneme v bybliji králickéj,*) praví Švirák. Ti nech tam raci ostanu u rasa v tom potoce, šak majú dobrého súseda.

Z ničeho nic Francek ¦ Galétkú zatrubił na roh. Roby vyvnskły.581) Antoš zas hneď za kolibú gécl58'-2) z pistule. Tož robky sa dolekały, a chlapíci sa jím smiłi, préj ołefem583) ty ogary a nakúříme vás vlasama.

V téj »na díle« dosi také trúbu hodiny a »v pasiekach« začali vartéři střílať, ohłasovali sa jeden druhém. Janek Saláků začá} hráť na harmonyku, aby roby uchankał,584) ale tý už sa pobirały dóm ze starýma. Odchoduvaty prvéj jak chlapíci. Ti tam zbúzali585) dhiho do noci, až jím znaménky brcały.

Chłapci Galétkovi — už byli hodní ohnálébse) — o chvílu587) přešli po trňú a vykřikovali: Nettrháaj! Nessadíiľs! A iní vartéři sa jím ohlašovali. Ale proto zloděje mohli chodiť, jak chtěli. Chlapci sa spoléhali na kaštana, že jich učuje,588) lebo ten mjeł dobrý čuch. Zavdy aj zajíca chytił. Ale šak Galétka jím přikazúvál: Dyž si nedo utrhne na zezéní,589) tož ho nechte, enom dyby trhał do mecha, nedajte mu. Dysi Galétka chtějaci vyzgumať, jak chłapci vartujú, šél večer do tŕní a šusťál hału-


67') hádal í7í) ? vůli. 573) potopil. Do sa nají dvakráť pečeného chleba, môže sa biť s basrmaem (vodníkem). 574) Povřísla robí se také z březových větví. 675) po — trochu starší). 576) V černém obleku představuje se ve vypravování z novější doby každá záhadná osoba. Pověsť sama jest ovšem ze starší doby pod. jako o Blanických rytířích, ale bez důvodu. 5") najal 578) okovati. S79) pod jako slovensky — týž. 5S0) zastihl. *) Kralické bible našly se v novější době ještě tri výtisky na Vsacku. 58i) vykřikly. 58S) Gécnúť — silně bouchnouti (také do zad) 593) Olefať intens. olépať — ostřihati neuměle. ,Ten ťa olépál, máš na zadku plno schodků. Když se někdo ulekne nějakého zvířete, zvi. psa, má se nakouřiti chlupy z něho. To že je dobré od leku (leknutí). 5S1) uchlácholil, upokojil 585) Zbúzať — býti vzhůru, bezúmyslně buditi (spoluspáče) O dvuch hodinách stanúí a zbúzáí, já mysleła, co je. 586J výrostkové. 58Í) po chvílích. r'88) ucítí 5S9) snědení.

Předchozí   Následující