Předchozí 0386 Následující
str. 376

Začal cblápať606) sněh s déščem a dyž mjéí dobře ustlané,607) tož ostał ležať. A potom už cochvíla andělíčci drhli peří.

Ogaři sa kulovali a dělali Mikuláše ze sněhu, a cérky sa vyznačovaly v záměťách s roztáhnutýma rukama aj se sotůrky,6us) jak sły ze školy.

Vrabci naježení jak baranice pinkali60'4*) po cestě, aj ti ptáci z pol a z hor sa táhli ? opařiskom.610) Strnadlé, trpjełky,611) vrany a straky chodili po kolajoch, taják doma ajatli61'2) hlobili613) do stromů u samých chałup. Chlapci strážili614) skříňky8) na stromoch na sýkorky a říčice na zemi na vrabce.

V zimě bývalo u Galétků veselo. Tam ešče přádávali na korovraty, tož sa k ním ty přalky tak stahúvaly Už tam bývaly besedy od stdra.

Korovraty vrčafy, peří615) brneło a děvčice hybko přebíraly prstama len. Enom stará Hořélčena seďaci pod kamny na !avě měla nožku od kužela přisednutá ? švrligala616) to ešče na vřeteno; ty mladší už to ani neuměly. Ale dnes sa jí vřeteno hrubě nevrtělo. Byli v noci ve mlýně, tož była nevyspaná. Vzala si z vahana,617) co v něm było trochu toho suchého ovůcka přalkám »na sliny«, kerúsi kyselů ščípalku618) že »rozehnať dřimotiny«, ale přeca ehvílama vážila koření.619)

Nemáte-již nejakých špajdlí,62") co bych si němá ty očiská rozdrapila,6'21) dyž ?? nechcú poslúchať a nechcú, pravila. A za chvílu, popřaci si hlavu na ložnicu62'-*) frňúgala,623) jak by světidla strúhal.

Janek Křúpalů sedel vedla Francky Galetkovéj a Rozuša Majdánkova ho dozirała, že mu dajú zytra pazdeří do želé, protože ho neobíře Francce z fjértocha, a zacały si s Francků cosi šuchotať.624;

Ja, ja! povolával na ně Pavel Krňú, co šeptané všecko lhané. Šak beztoho o nás mluvíte.

Ja veť, vy ste nám tak vzácní, jak metla u dveří, dozírala ho Rozuša a začali sa społu dožúvať.

Maruša Cvajkova zanotovala pěsničku : »Hory, doly, černý les« a za chvílu byli všeci ti pomladší625) ve zpěve. Čídili626) jednu pěsničku po druhéj. Potom ztichňaci dohadovali sa, kerú by začali, a v téj stará Hořélčena naraz627) ze spáni zpíve: Kó-o-žúch, kó-o-žúch.


6>)6) Chlopnúť . (n. ehlopiť) plesknouti, dur. chlópať n. chlápať. 6°7) Na mokrém sněh rád ostane, na suchém ne. 608) Sotůrek — taška dvojuchá, pletená ze slámy. eai) tikali, onomat. o žalostne'm zvuku ptačím. Odpinkał— umřel. 61°) opa-řisko — místo chráněné předvětrem, kde voda nezamŕza tak snadno (paří se z ní i z půdy). 6") chocholouši. Onomatop. Volá: trp! trp! 612) datlové. 613) klovali zobáky. Hlobiť — tlouci. Ten Mobil říká se o siJném tabáku šňupavém, t. hlobí hlavou. 6") nastražiť — nalíčiti., 615) peří — dvě ocelová péra s obou stran cívky, se zářezy pro niti. 6I6) Švrlať — moutiti, zdrobněle : švrligaí. 6") Vahan — mísa ze dřeva vydlabaná podobná obřími (ošatce). 6I8) křížalu. 6^) tloukla špačky. 6i0) špajdl — špejl. 621) Rozdrapiť — rozevříti. 62') postel. 62Í) Frňúgať — zlostně povrkovati (o kočce), přenes, jako int. chrápal e2<) šeptati. 625| trochu mladší. 026) střídali. 6") najednou.

Předchozí   Následující