Předchozí 0437 Následující
str. 427

do král. lesů a on mně je dával 1/2lok. samé měkké. Tomu ještě jsem nic neříkal, ale 1. r. se zazlobil a letos mi je ani přivésti dáti nechce ; pročež jsem je žádal, jak je moji předkové dostávali, abych právo nezadal, na kteréž jsem přísahal, sice bych již pomalu ani ?21??. nebyl dostával. Znáte faru dobře, do všech dílů prší, stavěti nechce, přídavek 50 zl. stříb. mám dáti, a hle, já ani Congruy 300 fl. nemám. Za fund. mše posud mne zaplatiti zádušní ouřad jeho návodem nechce, že prý jsem spálil svíček, co jiný farář dle Buchalt. cynosury 21 lib. a vína 52 žejd. ročně spožíval. Tedy slovem ničehož dáti nechce, já budu tudy přinucen z té bídné fary na lokali žádati, mně lepší bude Vždyť jsem na Exposituře lepší měl, nežli na té jeho pazderně. Tuto kopii přilož, jsem mu psal a prosil, a hle on na ni mne žaloval. Nevím, co s tím míní. Pole dílem od jeho ouředníků a sedláků jsou odvoraná, tak jen něco málo, ?? ? faře zůstalo. Jest mi líto, žeť jsem jeho přetvářenost dříve nepoznal. Nebo ta velká jeho licoměrnost jest podezřelá ustavičným mrkáním. To bych si do smrti naň nebyl pomyslil Ptejte se jeho poddaných, této osoby, ona Vám poví, co nyní s jeho správčíkem činí! Zatím dost.

Ostatně dále Vám upřímný poví

Václav.

NB. Pozdravte Vaši ženu milou.

86. Důstojný Příteli !

Po této poslici posilám 1 zl. stříbr. na slovník Jungm. Předešlý svazek jsem zaplatil a 1 zl. stříb. posilám na svazky Starožitností Slov. od P. Šaffaříka, až potud jsem žádného dílu jako oud matice neobdržel; snad jste je ráčili do domu P. Patrona dáti, a hle on mně je také nedoručil ; prosím, račtež mi všecko při Sobě zachovati, on si myslí: že všecko jen na knihy české z celé fary vynakládám, budoucně se lepší vyjádřím. Našemu Museum odesílám 1 střelu, 1 přeslen, 1 kulku, kleréž jsem na starém hradě tejřovském nad Mží 1836 nalezl. Při tom jednu knižku: Tři katechysmi kostelní atd. od pražsk. pastoralistů 1788. Nevím, jestli ji míti budete v bibliothece, s pečeném upřímě odesílám

Vaší Veledůstojnosti

ctitel a přítel

Václav Zvíkovecký.

Nad Mží dne 13. února

1837.

Nevyjde a nepřijde žádný díl 3. a i. svazek Musejníka na světlo? Prý P. Palacký s Prof. Knolem poněmčilým se potýkati míní. Kdyby byl raději Palacký český psal,, tak by ho to nebylo potkalo, němota by byla němou zůstala. Velebný P. P. Jan Svoboda, Vikář Rakovnický, farář na Kříčj, podává Museum jed. mincí: Landmünz 4 kreuzer od r. 1748. Paní milé Vaší se poroučím. Buďtež oba dlouho zdrávi.


Předchozí   Následující