Předchozí 0440 Následující
str. 430

ani žádnou knihu skrze ruce P. Patrona posílati, nebo on smýšlí, že všecky příjmy jen na knihy české vynakladám. Za to vele prosím, ani tuto matriku do jeho domu odesílati, já sobě sám pro ni pošli. Tedy 10 zl. posílám a 25 kr. na zpovědní cedulky tištěné, o kteréž bych hned prosil, aby mi je tento posel sebou přinésti mohl.

Důstojný příteli!

Dle listu posledního Vaší laskavosti jsem 40 f. na stříbře zůstal dlužen. Na to jsem 3 fl. stříbra, když jsem v Praze posledně t. r. u Vás pobyl, do Vašich rukou na spisy položil a litý svazek Jungm. slovníku obdržel. Musejníka 1. díl mám let. roku. Starožitností jsem teprv 3. sva-zečky dostal. Račtež mi prosím těch 40 f. stříb odtáhnouti a na nové spisy, jakož na 12tý svazek slovníku 1 f. na stříb. a 4tý a 5tý svazek starožitnosti 20 f- milostivě položiti, což zbude, přijde na Květy, na druhé půlletí: Jáť vím, žeť starostí těmito spisy zasíláním sem a tam hojných ráčíte míti. Rač Vás Bůh na všem požehnati počínání blahodějném.

Jsem vždycky Vaší laskavosti

upřímný, starý přítel a ctitel

V. Krolmus.

(Zvíkovský.)

Dne 6. srpna 1837.

89. Veledůstojný můj nejmilejší Příteli!

Známo činím, žeť mne pt. P. Patron s jeho slav. ouřadem velmi pronásleduje, prácí takořka ničemnou zanáší, odpovědmi, dopisováním za-městknává, všemožné na vzdory činí, rozličné příčiny (jen kdyby možná bylo) ? počernění a mne vypuzení (strany vození dříví) vyhledává. La-kotnost a msta ukrutná vře v srdcích jejich, jak v tom nejvyšším, tak v tom nejnižším panuje. Tato pře, co robotnikom platil, stojí ve 2 fl. 24 stříbře po 12 kr. od 30 sáhů dříví; ? čemuž zavázán jest dle instrumentu: >Každoročné povinnost bude 30 sáhů dříví až do fary přivésti a složiti, skrze robotu neb jiný potah.« Což se od roku 1754 až 1837 jara na vlas plnilo: žeť ale přichází 30 rok, co držitelem toho statku jest, aby právo neprospal, zanesl naproti tomu při starou při Pravomocnosti zemské 1. r. Na 50te důkazů jsem zanesl z archivu farského, rejstříky bývalými dokázal, že se z roboty vozilo; proto je naplněný mstou. Mohu já za to? Nepřísahal jsem, abych ničehož nezadal od fary? Ledva jsem na faru nastoupil, snížil štolu ? doplnění Gongruy, neříkal jsem ničehož. Strany toho měla s. ním slav. konsistoř boj, a předek můj již r. 1807 číhal na to, až umřel předek, 24 let. — Když to dostal, chtěl na to hned zase,


Předchozí   Následující