Předchozí 0448 Následující
str. 438

30. Sem s důvěrností pospěšte, poutníčkové milí. Nábožná píseň ? svaté Anně, všem věrným křesťanům ? nábožnému zpívání na světlo vydaná. Zpívá se obzvláštní notou. Vytištěna v Hoře Kutný. Obsahuje 11 strof.

81. Sem, sem poďte, nemeškejte. Nová píseň o sv. Janu z Nepomuku, patronu českém, otci všech sirotků a vdov, ? uctění jeho na světlo vydaná. Vytištěna v Pardubicích 1798. Píseň ta jest necelá. Šestiřádkových strof zachovaných jest 15. Několik zadních schází. Zpívá se dle XII. Kamaryt (II. 139) otiskl z ní dvě slohy 1. a 10. a to ještě se změnami.

32. Sem s chvátáním pospíchejme, pobožní křesťané. Píseň nová k Pánu Ježíši, všem pobožným ctitelům přehořkého umučení jeho ? rozvážení v nově vydaná. Zpívá se povědomou notou. V Hoře Kutný u Jana Šlereta. Obsahuje 13 strof.

33. Smutné vale vám, Pražané. Horlivá píseň ? svatému Václavu anebo jeho smutné rozloučení s svými krajany. 0 16 slohách osmiřádkových. Zpívá se dle V. Nalézá se také ve sbírce Kolovratově (mus. rkp.), vypsána z kancionálu, klade se do kraje Plzeňského. (Zíbrt 16.)

34. Tisíckrát buď pozdravená, ó nevěsto Kristová. Nová píseň ? svaté panně a mučedlnici Barboře, všem věrným ctitelům na světlo vydaná. Slok 16 o 8 verších.

35. Vale, marný světe, vale ti dávám. Nábožná píseň k pánu Ježíši. Zpívá se obzvláštní notou. Píseň kusá. Měla původně snad 1.2 neb 13 strof šestiřádkových, z nichž však toliko 9 se nás dochovalo. Písní s podobným začátkem Zíbrtovi (49. 34, 12j známo několik, ale i v »České svatbě«i v G. G. M. 1881 (375) jsou to písně zcela jiné. Id. Čermák vydal 1894 píseň: „Vale, vale, marný světe.« Je-li totožná s naším zlomkem, nevím. Podám z něho ukázkou několik slok.

36. Vesele čekám poslední hodiny. Nová píseň o Adamovi a Evě, prvních rodičů (sic) naších. Má svou známou notu. Vytištěna v Pardubicích 1798. Obsahuje 17 slok o 4 verších.

37. Vesele čekám poslední hodiny. Píseň o potopě světa. Má svou známou notu. Píseň tato vytištěna po soudu mém v Pardubicích, má 48 strof, z nichž šest prvých shoduje se do slova s prvými slohami písně 36.

38. V hříších jsem postaven. Titul schází. Jest to píseň ? Ježíši o 14 slohách dvouřádkových s refrainem : »O Ježíši můj, o Ježíši můj! v ouzkostech a bídách sám při mně stůj!«

39. Volám lásko, volám, kde jsi. Pobožná píseň ku cti a chvále Marie Panny Boleslavské. Má sloh 18 o 4 řádcích a zpívá se dle III. Kamaryt (II. 93) otiskl z ní první čtyři sloky, v nichž vzývá (na místě Boleslavské) pannu Marii Kajovskou.

40. Vší čistoty nejkrásnější kvítko. Píseň ? svatému Josefu, pěstounu pána Ježíše. Slok 8 o 5 řádcích. Zpívá se dle XV.


Předchozí   Následující