Předchozí 0452 Následující
str. 442

popřáno obětovati mši svatou v Jerusalemě na místě, kde Spasitel na kříži zemřel a kde sv. Helena kříž svaty nalezla. Majetník pozemku, na němž kaple stojí, dal opraviti zdivo její a dne 25. srpna 1892 byla obnovenu svatyňka po druhé posvěcena.

Od té doby slouží se tu opět třikráte do roka mše sv. Pohříchu nepodařilo se získati nadační jistinu této kaple v obnosu 300 zl., věnovanou druhdy od královny Marie Terezie na ten účel, aby svatyně ta v dobrém stavu udržována byla i aby v ní slouženy byly mše svaté. Bylať jistina ta r. 1786 vtělena do zadusí farního chrámu v Liboci, kdež se nachází ve státní obligaci ze dne 1. ledna 1870 čís. 35.231.

Nejlépe by bylo o budoucnost svatyně této postaráno, kdyby každý návšlěvník obětoval nepatrný dárek. Poutníci z Prahy navštěvující kostel na Bílé Hoře, snadno mohou podniknouti odtud půlhodinovou vycházku ku kapli této do Stodůlek. Klíče ku kapli chovají se na stodůlecké faře, »U bílého beránka« na berounské silnici a ve dvoře v háji stodůleckém.

Kaple překvapuje sličnými rozměry a ušlechtilými stavitelskými tvary. Vnitřek ozdoben jest malbami. Hlavní obraz nad oltářem představuje nalezení sv. Kříže Páně světicí Helenou ... Čtyři andělé na čtyřech stranách světových drží na poduškách koruny, spojené za času Marie Terezie : na straně východní korunu císařství římského, za západě sv.-Vácslavskou korunu království Českého, na jihu uherskou korunu sv. Štěpána a na severu arcivévodský klobouk rakouský. Ve středu klenby stkví se kříž s počátečnými slovy chvalozpěvu o umučení Páně: »Fulget crucis mystérium« (tajemství kříže stkvěje se.)

Dětské a jiné rozmluvy.

@P@Nové lidské dokumenty. Podává Augusta Šebestová.

Nové lidské dokumenty. Podává @A@Augusta Šebestová.

Fabriky. Voršúse na řepu. No vijú, to je tak, abych to zkrátka řekl, jak dyž člověk sní pečínku spěš, než ju upeče. To je veliká záhuba pro lidi. — Strýc Bartoň šli do fabriky letos, co přej se budu celú zimu doma povalovat. — Šak cakva do tej fabriky aby měl člověk dobrú hlavu. — Och ja! Leda na ... Esli bych se válal po fabrikách, milejší je mě doma 50 kr. na deň, jak tam tech 70 kr. Vynese vám teho jídla, co lepšího vezne sebú, dyž je to nad lidi (mezi lid) a ti domácí aby si utřeli hubu. — Ná ba řeknite, kmotře, pod starosť nemá tak nic jak tak. Šak sem se já nadřel v tech fabrikách. V hodonínskej 9 kampányí, v Po-divínskej 2 roky, v rafenerii 3 roky a co mám? A dyby ses člověče potrhal, jak néni základů, néni nic nikde. Kdo se narodil pod lavkú, šak na lávku nevyleze. — Měli byste strýčku vidět mladýho Žalkovskýho.


Předchozí   Následující