Předchozí 0457 Následující
str. 447

obdržel koledu, která záležela v penězích, někde i v jídle, a šel opět do jiného domu. Tato svěcenou křídou psaná písmena chrání dům proti čárám. Musí se však o hromicích smazati, aby slepice brzo nesly.

Na s v. tři krále. Na sv. tři krále, někde též na nový rok dávají dívky milému »křehtík« (mazanec), jenž již na štědrý večer bývá upečen. V masopuslní úterý dávají milému mandle, hrozinky a cukroví, začež dostávají o pouti rozličné dárky.

Březen. Kdo se umyje sněhem, který v březnu prvně napadal,, bude celý rok čistý. V březnu chodí děvčata do lesa, kde rostou břízy, šťávou z navrtaných bříz se umývají, aby měly dlouhé vlasy a (což jest nejhlavnější) aby byly hezké.

Jaro. Na jaře trhají děvčata kopretinu, které někde říkají »velká sedmikrása«. Z této oškubávají lístek po lístku říkajíce: »panna, vdova, vdovec, mládenec«. Vyřkne-li při posledním lístku »panna«, ostane svobodnou, řekne-li se» vdova«, vdá se, ale za to zemře jí brzo muž, vysloví-li »vdovec«, vezme si vdovce, zakončí-li »mládenec«, zardí se, neboť ví, že ji proroctví neklame. Když dívka poprvé vyjde na trávu na jaře, hledá rostlinu »mrkvici«, s níž pozorně odhrabuje zem, hledíc, v kterou stranu míří kořen rostliny. V kterou stranu jest kořen zahnutý, v tu stranu se vdá. Z jara, když sníh rozlaje a krajina se zelená, chodí děvčata ? lučním studánkám. Ty učistí od nečistoty, aby zvěděly, budou-li šťastny. Jestli se studánka očistí (ustojí), bude dívka ta šťastna; zůstane-li voda nečísla, musí dívka ještě dlouho na své štěstí čekati. Když jede čeledín poprvé orati, polévají ho děvečky vodou, aby za pluhem nedřímal. Rovněž když-děvečka jde poprvé na trávu, pokropí ji, aby chodila čerstvě a neusnula. Totéž děje se pasákovi, když poprvé vyhání dobytek na pastvu.

O výšivkách a vyšívačkách v Českém Horácku.

Píše a kreslí J. Kopáč.

(Se 3 tab. vyobraz.)

Přiraďuje k prvým čtyřem tabulkám prvků ornamentních (viz čís. 2. G. L. X.) další tři (tab. 5., 6;, 7.), obsahující typy nasbírané na výšivkách bohoslužebných (č 3- G. L.), na plenách, půlkách a holubinkách, o nichž dále ještě bude promluveno, podotýkám výslovně, že tab. 1., 2., 3-, 4. ukazují typy vybrané jenom z koutních plachet Rozumí se samo sebou, že i na výšivkách -těchto (plenách, půlkách i holubinkách) nalezl jsem typy zařazené již na tabulkách prvních ; jsouť výšivky skoro všecky téhož původu. Proto kreslím nyní —¦ jakož i nadále u všech následujících vyšívaných součástí krojových vždy činiti budu — jen typy, kterých ve výšivkách předcházejících jsem nenalezl.


Předchozí   Následující