Předchozí 0464 Následující
str. 464

hřmotní, dají tě dvě stě ran notní. Pane kaprhál! Kap r hál. Hír ! Sprostý voják. Sem vystupte, ? svému muži přistupte.

Kaprhál. A jseš ti to ten pan soldát, směl sy se skrze to na vojnu dát, aby si nás zradil, ? nepříteli nás prozradil, pujdem s tebou ? generálu.

Uher. Jen veru bratro nis sy s teho nerobaj, neuzmou tebe život, který tě ohlídaj, ty seš nejechal jen rás krátě, a já jechał přič třikráte, ,zaras sou mne chitnuly, přec mne život, neuzmouli, že sem se jim slíknout musel, kriz spicbanti jechatmusel.

Flíkl-Mon.-Ale bratře, jestli já se slícti musym, jak já toho ohně skusym.

Uher. Nemisli, že tě oklamim, kupaj sobě tobreho drijáku za ras Uherskí breberku, potíraj sobě své nohy, ať robíš hrozne skoky, pí, co můžeš jupíti, veru na zádech nebudeš nic cejtiti.

Vojačka. Poslehnete, milí páni, pohlednete hnedky na ní,, tež na tuto flaštičku, mám v ní dobrou rosoličku, tabák má tato paní, hned sy na ní zavolají.

Kaprhál. Nuž tehdy Bábrdlyčko nalij, neb mně me srdečko pálí. Dobry zdraví, pane hospodáři, ať se jim po všechni časy dobře daří, dobrá jest ta kořalióka, jen že její malá sklenička, dal bych sy ještě jednu nalít, když nemůžu peněz najít, za tuto mne čekej měsyc, po měsícy tě nedám nic.

Vojačka. Pane kaprhál, pane milí, ti si snad tuze opilí, nemyslíšli platiti, dám já tobě sadyti, pet a dvacet na tví záda, potom já tomu budu ráda, že nebudeš na dluch píti. kdys nebudeš peněz míti.

Kaprhál. Mlč Babrdlyčko! Mlč zatim, jak já tě předce zaplatím, nýbrž jak peníze dostanu, na tak male nepřestanu, dam sy ještě jednou nalít, abych moch svým kamarádům připit.

Vojačka. Nuzní vojáci, špatní jonáci, kupte tabak pálení, spíš než ho do bláta naházím.

Felčar. Já sem od Regementu felčar, dostanu od pucování krejcar, to sou pro mne tuze drahý, musym já nosyt až do Prahy, já umim pa-cikanti hojiti, až je muší ? hrobu nositi.

Kaprhál. Na ruku penězy zavdáme, takto verbovat máme, až já řeknu: Marš, Marš, Maiš, obrátíme se a pujdem zas

Nové vydání Ezopových fabulí od Ant. Truhláře.

Píše Dr. Čeněk Zíbrt.

(S 18 vyobraz.)

Jako v ostatních literaturách, tak i v naší literatuře české mají Ezopovy bajky význam důležitý. Jsou zdrojem celé řady bajek a pověstí, jež byly pak přizpůsobovány českým poměrům, odívány rouchem zkazek a tradic domácích v rozmanitých variantech dalších a dalších. Právě vydal věrný otisk jejich podle sborníku prostějovského z r. 1657 prof.


Předchozí   Následující