Předchozí 0477 Následující
str. 467

Šak nevím, co sme ti podělali, dyť k nám všeci chlapíci chodíja, enom tys přestál.

Ja, což byste ně podělali. Šak snad móžu íť, de chcu, pravíí Janek supurlivo.773) Byl zlý, že sa tom Hanča tak řehní.77*)

No, toť, co bys nemoh, řekla Francka, ale už nemohla kašu ani zhutnúť,775) tak jí v hubě růstla. Aj ju to zamrzeło, jak Hanča sa jí smíla.

Janek odešel nakladať réž.

Ale dyž Galétkom začaly krávy strečkovať před hovady776) a letěly tak velice, tak v jednom pajzi777) g Bečvě, tož jím jich Janek pomáhá! chytať. Francka ho opakovala, aby sa ge stračeně nenabližovál, že trče. Leč Janek, jak sa naň kráva zabočila, uskočil hybko a pichł jí prsty do nosa, tož tá hneď stála jak vydójená.

Francce sa lubiło, že Janek je tak gurášný. Ani bych to v tobě nebyla hledala, pravila.

Ja, to dyž sem býl tak ogarec, vykládá! Janek, tož sme měli takovú tŕkavú krávu,' malenu, 778) nabrala na dysi na rohy a tak mnú házala nauzvýš,779) jak kuťaberkú.780) Tož tatíček ně dał takový omygel781) a, préj, jak sa na ťa zabočí, uskoč a mýkni ju po nosi. Tož to sem sa tak naučil. A tá kráva potom chodila za mnú taják psík.

Było po žnách. Hrozné parna. Mrtvé ticho. Dyž nedy potah větérek, jak dyby fúk z-pece. Hospodáři měli už brzo všecku suchú úrodu, po-schraňovanú pod střechama. Už były pola holé, enom zde onde ešče sa jařabatíl782) oves a sustał zralýma klasama, čekaja na dožatú, ale už aj na fůrách žnicé z věncama helekaly783) před staveňama :

Chystaj, gazdo, aldamáš,784)

už ten oves doíu máš,

a gazděnko slížence785)

na zelenej misence.

líchchuchchúu!

A potom přinesaci opentlený ovesný věnec do izby, rikały hospodárom :

Pámbu vám rač1) naděliť a dať :

kolej je v tom věnci pníčku,

toléj býčků,

kolej je ščičeček,

toléj teliček,

a kolej je v tom věnci klásku,

toléj nám musíte dať másků.


"3) spurně, urputně. "4) směje hlasitě. 77S) spolknouti. '") Hovado ~ ovád. "') Pajzovať — utíkati (intens). 78S) Malena — kráva malinové barvy. '") do výšky. 780j Jřuťaberka — míč vinutý z gumlastykových nití. 781) Omygel — krátký klacek otlučený upotřebením a pod. Už je tobo enom takový omygel. 782) pestři. se, proleskoval se větrem Jařabatý — pestrý. Jaŕáb, jarabinky. *8S) Helekať intens. hyláňať, křičeti s přestávkami, vykřikovati do dálky. T8ł) hostinu na dojednání (také litkup). 7S5) Slíženoe, obecněji podlesníky— pečivo podobné lívancům, jen že se peče na zelových listech v peci.

Předchozí   Následující