Předchozí 0476 Následující
str. 466

Galétčena začujaci jich, vyšla pro ně. A, préj, poďte už kysť759,) ?? budete po nocách zbłuzat760)

Na druhý deň, dyž věšaly Galétkovy cérky šaty761) na bidla na dvoře, a slunečko svítilo, strýc Šviráků icfaci hore dvorem praví jím : Ej, děvčice, ale máte stałe.

Rozuša sa smiła, ale Francka odešla ge płotu* a dała sa cébiť.762)

IX.

Jakuba a Anny,

sedláčku, si nažni.

Slúnečko znało. Na póloch sa hujsały763) zrałe kłase a křepelky povoMvały: »Poď požať! Poď požať!«764) Galétkovy roby zały na Połu-ätvrtí765) žito.766) Prám połeduovały. Hanča Křúpaiova iďaci po mezi, vołała na ně : Galétkovy roby, užínajte žnisko, až vás nepopíchá vysoké strnisko !767) Tož pomožpámbu !

Roby sa ohledły.

Deštopámbu, bodajzdrava !768)

Janek dojíždžál s kravama. Jeli pro réž,769) měli ju podlá na pů poli, a byla už ałe týden v kolkoch.770)

Dyž Janek odpříh krávy, aby sa napásly a vyzlék sa, vołała ho Francka Galétkova, aby sełs němá obědvať, že majú pohančennú771) kašu s podmáslém. Tož Janek si dál řécť a příďaci ? ním, aj si vzał złyzicu.

Néni-ji to očarované, pravil Francce.

Ja, dyby to było Iza, smiła sa mu do očí, ale było jí smutno. Leč Hanči to prisło tak směšné, až sa smíchy po mezi válaia a křičala: Gary-bary, ěary-bary, keď sa ti to nepodarí.772) Tanu, cérča . . .


759) spát (zhruběle). Kyše do bílého dňa. 7ti0) Zblúzať n. zblýňať — po-tloukati se. 761) prádlo. 7li2) plakati (intens.) 7S3) houpaly. 784) Křepelka volá také: Myslivec — je střelec — zastřelit — teče krev! 7Ö5) Štvrť je dále od města než Poločtvrtí, název vyznačuje snad menší rozměr. 766) pšenici. 767) Popěvek. 76S) Přikloňuje se, ač jest to zkomol, z : Bůh dej zdrali. 769) žito. 77°) Kolek — kolík. Kolek v českém smyslu — štempl n. štemfl. Já mu dám kołka ale po lebeni (hlavě), pravil sedlák, když na něm chtěli, aby zaplatil odpůrci kolky ua rozsudek. Obilé sa skládá do kolků: na zagumaný (upěchovaný do sochorem vygumanéj^ díry) kolek napíchne se snop řítem (spodem) a navlékne se až ? zemi, na to se ohýbají ostatní snopy (asi 28) za klásím a napíchají se na kolek mítvavo do kříže, poslední snop napíchne se pod provříslem na špici kolku a svisá jako stříška klásím dolů. Do mandelů skládá se obilí zřídka.- '") Pohanka, obilí v Cechách neznámé. Na Valašsku jest oblíbená a upravuje se na různý způsob. Na řídko „chudačka", na husto jí se ve mléce a v masové polévce, dává se do jelit a přidává se do jitrnic. Květ její jest výtečnou pastvou včelám. Sediaci z ní pekou pohančenné pagáčky, jako v Polsku, kde zovou je gryczaky (gryczka). Jak hojně polští sediaci gryczaky jedí, lze soudit z přezdívky gryczak — selský chám. Rusové pokládají pohanku za výživnou. Svědčí o tom maloruská píseň: Kupaj grečajnicu, kupaj, milý, sčob ja mogła grečajnicu nabývati sily. Valašská hádanka détem: Kde byla pohanka spasená? Správná odpovědi: U studnice, jak brala vodu (Ježíšem). 77i) Říkadlo dětské (slovenským nářečím), když se chce „čarováním" něco překazit.

Předchozí   Následující