Předchozí 0018 Následující
str. 1

Dědické právo selského lidu na Litomyšlsku v letech 1360—1648.

Podává Ant. Tomíček.

Litomyšlsko řídilo se právem saským.1) V právu nebylo mezi městem a vesnicemi žádného rozdílu.2) Pouze konšelský sond v Litomyšli byl soudem odvolacím. Selský statek tvořil dvůr (curia v 15. st., sídlo v 16. st), pole, louka a haf: vše ostatní bylo majetkem pána, zejména les.3) Statek držel sedlák buď dočasně 4) nebo věčně za určitou smluvenou roční rentu, půlletně splatnou a úrokem zvanou. V 15. století se dočasné držení »na život* již více nevyskytuje. Věčně držený statek byl buď dědičný nebo vlastní, koupený, a dle toho řídilo se právo dědické do roku 1490 (v praksi všeobecně až do r. 1547). Dědicem statku byl pouze neoddělený potomek nebo blízký příbuzný zůstavitelův, jako na statcích svobodných, jak o nich dokázal Kalousek ve spise »O staročeském právě dědickém (str. 188).

S dědičným statkem nemohl držitel nakládati volně, nýbrž jen se svolením dědicův. Z množství zápisů dokazujících v Liber inscript.


1) „Aby práv a svobod užívali jako město Hradec. Jestliže by kdo trestán býti měl na hrdle, přfd opatem odpovídati mají." List Přemysla Otakara 1263, originál st. č. 1 v Museu zdejším.
2) ,.A konšelé i měšťané všech našich městeček i také vesnic mají práva a ortele u našich konšel města našeho bráti. A kdož zde v Litomyšli soudem (jud. banito v originále) potupen bude aneb odsouzen, ten má ve všech našich městech, městečkách i vesnicích potupen a odsouzen býti." List biskupa Jana 1360, op;s L;ber inscript. ab a. 1402 str. 4 sq.
3) Selské lesy vznikly z hatí, porostlin a pustin při gruntě selském teprve
v 16. století 4) Srovnej Jelínek I. str. 110.

Předchozí   Následující