Předchozí 0025 Následující
str. 8

Že do této skladby byly episodicky přejímány starší kusy, svědčí jiná povídka, jež rovněž koluje dnes v ústním podání i našem V básni o Karlovi vetkána ve své širší founě, nachází se však také v »Tisíc a jedné noci«.*)

Podrobněji rozbírati souvislost jednotlivých versí nemá tu významu: je k tomu polřebí nejdříve prostudovati látku systematicky v různých moderních podáních.

Dopisy V. Krolmusa V. Hankovi.

Podává Dr. Č. Zíbrt.

Milý příteli !

Příležitě odesýlám 1 zl. stříbra na slovník Jungmannův; svazek 3tí dílu IV. jsem po sestře obdržel a svazek Ilhý letošního Musejníka ochabuje. Za výtisky starých mincí odeslané srdečně děkuji. V říjnu jsem putoval na Velis, horu vysokou, na kleréž Jaromír od Vršovců týrán a umučen byl . . . Nalezna tam v rozvalinách starou střelu železnou, nevím, bude-li z věku Kochanova nebo Jaromírova, aneb z věku Zížkova, když mnišský řád tam stroskotal. Skálu, pod kterouž skrytý Kochan byl, nalezl jsem. Museum posílá Veleb. P. Jan Svoboda, vikář rakovnický, farář na Kozlanech, 8 měděných peněz, a já odesílám mimo střely 1 peníz stříbrný'čtyřhranný od r. 1529, 1 dto. Stadtmůnz kulatý, 1 dto. Leopold dto. 1693, 1 dto. Ferd. II. dto., dto. 1697, 1 peníz stříbr. 48 podob. činí tolar 1806, 1 penízek dto. bez let, jen znak naň. Při tom posílám malý rámeček od dukátů, jen že se mi klíčínek od něho ztratil. Jak se bratříčku máte? Co robíte? Já mám dosti práce ničemné, kterouž mi pt. P. Patron způsobuje, až potud mi jen 516 zl.. . . zadržuje mimo zastavených 57 sáhů dříví, 26 zl. stříbra atd. Naprav to Bůh. Mějte se na všem lepší jak Váš

starý a věrný přítel a ctitel Nad Mží d. 29. listopadu 1838.

Václav.

Poroučena se činím choti milé.

Pan Štulc a p. Bedřich Sylva de Taroga hrabě vypůjčili se mapu kraje berounského. Nezanechali ji u Vaši laskavosti, ani žádný list na mne? Učinili mi 1. r. radost a posilnili mne nehodného vlastence v prázdninách. Poslal jsem do Musejníka hraničný list krále Václava z věku 1250 po těchto vlastencích z latiny do češtiny přenesený. Nevím, bude-li se vybroušeným líbili. Což dělá Obrana pravdy u P. Pěšiny. Můj fol. rukopis? 4 léta tam hnije.


*) V. Tille: nor Traum von dem Sohatz auf der Briicke. (Zft. f. Volkskunde red. Ed. Veckenstedt.)

Předchozí   Následující