Předchozí 0060 Následující
str. 43


Tančí se tak, že za 8. taktem se tanečníci zastaví. V 9. a 10. taktu tleská tanečník pravou rukou tanečnici na pravou ruku a v 11. a 12. taktu levou rukou na levou ruku. V 13. až 20. taktu tanečník a tanečnice tleskají jeden druhému zároveň na obě ruce.

Dřevěný kostelíček „sv. Juzafek" v Bavorově v Pruském Slezsku.

Podává Jan Vyhlídal. (S 1 vyobraz.)


Z nejpěknějších kostelních staveb dřevěných, v krajích lidem českým obývaných, jest »sv. Juzafek« v Bavorově. Kostelíček tento zasvěcen sv. Josefu a sv. Barboře. Znamenitou tuto památku zanechal po sobě farář bavorovský Simon Petr Motloch, který kapli tuto r. 1700 vlastním nákladem vystavěl, dostav ku stavbě toliko dřevo od Kateřiny Laryšovy z Rakova. Původce chrámu vymalován na obraze, nedaleko hlavního oltáře zavěšeném, jak klečí na zemi a vedle něho žena ve vdovském úboru. V pozadí zjevuje se kostel o dvou věžích.*)

Z Bavorova ke kostelíčku kráčí se lipovým stromořadím; kostelíček zvedá se na mírném návrší. Na kamenných základech rozprostírá se v po-


*) Nápis pod obrazem prozrazuje, kdo na něm vypodobněn: „Simon Petrus Motloch, Silesius, Bogunicensis, Paroous loci, annis . . . anu . . ., cum matre Marina ann. 83 hic tumulata."

Předchozí   Následující