Předchozí 0061 Následující
str. 44

době řeckého kříže dřevěná stavba. Čtverec v prostředku (90 m2) jest právě tak veliký jako čtyři ramena kříže. Nad prostředkem až do r. 1876. stála druhá dřevěná věž, jež však pro zvetšelost krovů sňata byla; nyní zachovala se jen hlavní věž, mající podobu kalicha. Věž tato vypíná se nad vchodem a opatřena jest dvěma menšími zvony. Předsíní kráčí se dovnitř. Vnitřek chrámu jest velmi malebný. Strop zdobí čtyry obrazy ve čtyřech křídlech umístěné, k nimž ladný okraj tvoří pěkné arabesky. Barva maleb jest zachovalá. Rovněž příjemně oku lahodí řezby oltářů. Nad hlavním oltářem jsou obrazy sv. Rodiny a sv. Barbory, kolem nichž sošky andělů a svatých jsou umístěny a jiné řezby. Ostatní oltáře, zasvěcené P. Marii Karmelské, Andělu strážnému a sv. Valentinovi, chlubí se obrazy jmenovaných svatých a pestrou ozdobou. Od r. 1817 u sv. Josefa jest Boží hrob, v němž ve svatém témdni koná se pobožnost. Na starobylou krizovou cestu, u lidu ve veliké vážnosti jsoucí, nesmíme zapomenouti; tato krizová cesta má české a německé nápisy. České nápisy pořízeny švabachem. Střecha pokryta šindelem. Sv. Juzafek stojí na hřbitově, na němž od r. 1850 pravidelně se pochovává. Nápisu českého na náhrobcích a křížích neviděti. Na místě, určeném pro evangelíky, pochováni jsou vojáci-Maďaři, kteří r. 1866 v Bavorově umřeli. V tomto kostelíčku slouží se pětkrát do roka mše svatá; zvláště o slavnosti škapulířové bývá přečetně navštěvován.

Na schodě.*)

@P@Druhý samostatný oddü vcUašslcé povídky »Ü Křúpalů*. Napsal J. M. Slaviéinský.

Druhý samostatný oddü vcUašslcé povídky »Ü Křúpalů*. Napsal@A@J. M. Slaviéinský.

I.

Sami večeřajte,

na můa nečekajte . . .

Tož tak sa míňai1) deň za dnem a týden za týdnem. Křúpalé súke-níčili a děíali kole polí. Ráno staňaci a pomodlaei sa: »zahrňa rukávy halo do roboty I< Po večeři pomodlaei sa spať. Na sedmý deň do kostela. Nedy přišel nedo na besedu. Pořečnovali, jak bývalo dysik a jak je včiléj, do sa narodil, de sa svadbíja a koho odnesli na pocetky.2) Sak sa to brzo přismekne,3) aj na nás přídě čída.4) Co si naporúčáme. Přídě smrť a: Pod, Kubo, do fojta !5) Vůla Boží! Ja, dokel je číověk mladší, tož pořáď by rád ešče desi cosi, jak by bylo lepší, ale jak sa to s ním převáží na druhů stranu, tož už enom, aby nebyío horší; všecko pomaly


Pro širší porozumění opakují se mnohé' vysvětlivky.
*) V úpadku. Měsíc je na schodě — schází, ubývá. 1) míjel. 2) Podsedky — trať, na níž nalézá se hřbitov. Podsedek všeobecně značí výměru pod. jako v cechách chalupa. 3) přiblíží. 4) řada. 5) Z polštiny.

Předchozí   Následující