Předchozí 0072 Následující
str. 55

za sebou houkati, ozval se, neboť se domníval, že snad nějaký pocestný v lese zbloudil, ale jakmile se ozval, již ucítil, že sedlo mu hejkadlo na záda, silně do něho bušíc, chtěl mu uniknouti, proto zahrabal se do jetele, však i tam ho hejkadlo následovalo a tak ubohého tlouklo, že měl z toho smrt. Podobně vedlo se jednomu pocestnému. Slyšel v lese za sebou hejkání a též se ozval — hejkadlo sedlo mu na záda a tak ho pevně kolem krku stisklo, že nemohl dýchati, přes celý les sedělo mu na zádech, pocestný sotva se vlekl, neboť břímě bylo hrozně těžké. Na konci lesa dalo mu několik ran do zad a pustilo ho. Pocestný únavou klesl, k ránu našli ho lidé omráčeného a když jej vzkřísili, vypravoval, co zakusil. Jindy zase šel strýc Havel se sousedem Matoušem na raky. Noc byla krásná, jasná a proto se sousedům lov znamenitě dařil. Měliť již přes kopu raků v pytli, když pojednou se Havel rozkřikl, že chytil velikého raka, a touže chvílí ozývalo se z lesa příšerné hýkání.- Matouš se dal na útěk. Havel hodil hbitě pytel na záda a též chtěl utíkati, leč nemohl, takovu tíhu cítil na sobg, že ani kroku ku předu neudělal. Z lesa cosi volalo: Knitli, knitli — a Havlovi se pojednou na zádech ozvalo: »Já jsem u starého Havla v pytli.« Strýc mrštil ihned pytlem a pádil domů; ráno naši pytel na témž místě celý rozškubaný, raky pošlapané.

Praktické použití lidového ornamentu při výzdobě nábytku.

(S 1 vyobrazením)

Vracíme se znova a znova v Českém Lidu k tomuto thematu. Tentokráte jde o výzdobu nábytku. Okresní tajemník v Jičíně p. J. Liška pracoval po léta (1893—5) pro Národopisnou výstavu a při průpravných pracích (sbíraje předměty) věnoval zvláštní pozornost nábytku lidovému, jenž živě mu připomínal dětství v Chodsku zažité. Když si nedávno zařizoval nábytek do předpokoje, dal dle vlastních náčrtků a plánů zhotoviti si nábytek z vybraného bílého dřeva a vyzdobil výplně lidovým ornamentem, přizpůsobeným k ploše, která se ozdobiti měla, a to vpálenými čarami do dřeva a barvami olejovými. Tak vznikla vyzdobená skříň, stůl, 2 židle, hodiny s truhlíkem pro závaží, nástěnná skříňka do kouta, dětská postýlka, truhla, police a rámy k obrazům. Vyobrazení podle fotografie J. Picka v Jičíně viz na str. 56. Je to náhrada pracná sice, avšak přemilá (jak p. Liška píše) — za modu, která dnes zavládla s celým svým nevkusným vkusem.

Nábytek zhotovili truhláři v Jičíně, p. Luštický a p. Španihel, jenž jest ochoten nábytek podobný zhotoviti a objednávky toho druhu přesně a lacině vyřizovati. Kdož by z čtenářů přál si snad rozpočtu, náčrtků, nákresů.


Předchozí   Následující