Předchozí 0071 Následující
str. 51

Čert: Králi, králi, králi! Dej Doufila štít!

Král: Ach nastojte, běda mně! Co pak chcete bejt všeci křesťané, a naše modle opovrhnout mínííe? Ale hned mi sem, katové, přistupte, Doufilovi hlavu setněte, to v čerstvosti dělejte!

Kati: Rádi se ti zachováme, milostivý pane.

Kat starší : Pantalone Janku, mladší kate, vykonej tu práci za mě, nebo mně ubývá síla.

Kat mladší: Milerád. Ustupte lidé na stranu, ať vám nedám mečem ránu. Sklop, Doufile, sklop své oči, ať tvá hlava na zem skočí.

Gert : Klíchcum, klíchcum, varům mezi nás, jsou-li tady hody nebo kvas, při kterých jsem já rád býval a to semeno rozsíval. Já svedu pranice, bitvy, mordy a více. Kdo poslouchá, rychle se ke mně dostane, nebo zřídka kde najde takového kvítka, jako já čert jsem. Brm, brm, brm.

Král: Mocnosti, mocnosti, kde bydlíte?

Gert: Pane, pod lavicí.

Král: Juž mě nic na tom světě netěší, jen ty, muziko, mně hřej.

Gerti: Titum, titum, trum, trum atd. (jak kdo umí a chce). (Blíží se ke králi).

Král: Černí ptáci, nechtě mě, já vám dám jiného za sebe.

Čerti : A kterého?

Král: Tam toho chromého (aneb koho chce řekne).

Čerti: Ó, ten už je dávno náš.

Král: Ach, černí ptáci, nechtě mě, já vám dám něco jiného za sebe.

Gerti: A co pak?

Král : Já vám dám celé království a peněz dosti.

Gerti: My království nežádáme, my raději tebe máme. My jsme z toho veselí, půjdeš s námi na posvícení, nebudeš víc provozovat tyranstvo na křesťany.

Hejkadlo.

Ze sbírky lidových pověr vyňala A. Šebestová-Ledecká.

Hejkadlo představuje si lid náš jako zvíře s malým tělem, velkou koňskou hlavou, se dvěma tenkýma nohama, vyznačovalo se při své malé postavě obrovskou silou. Hejkadlo zdržuje se nejvíce v lesích a jenom v noci vylézá na pokraj a tam láká noční chodce svým voláním »hej«. Ozve-li se poutník na toto volání, rychle přiběhne, skočí mu na záda, a jen stěží možná se ho zhostiti.

Jistý čeledín zdržel se dlouho na jeteli, tak že při nakládání již noc jej překvapila. Domů bylo se mu bráti hlubokým lesem. Najednou uslyšel


Předchozí   Následující