Předchozí 0119 Následující
str. 102

visiacími, ovešané a u vrchu mnohými esklými, třaslavými ihlicami upevněné.)

Hoře, hoře, mój vieneček zelený! Už je moje to posledně nošení. Este sa já svéj mamičky opýtam : S vami-li já, má mamičko, t>ývať mám? O dceruško, nie se mnú! Koho si si vyvolila, ten s tebú. A já som si vyvolila z růže květ; Milší mi je mój Janičko, než ten svět. Upečte mi, má mamičko, ten koláč: Už já idem, má mamičko, preč ud vás. Upečte mi, má mamičko, veliký: Už já idem, má mamičko, na veky! Mamičenko moja, zrada je nade mnú : Stala som na kameň, zvrtel sa pode mnú. Škoda, Bože, na stokráť, škoda veku

mého!

Už nebudem nosievat vienka zeleného. O, mamičko, tatíčko, už som sa vydala; Aleneviem, Bože mój, koho som dostala? Ci ma bude bijati, či vínko pijati? či mi bude, Bože mój, hudcov vodievati? Povedzte mi, má mamičko, však vy viete: Jako je to se zlým mužom na tom světe ? Jak neumřeš za mladosti: Tak sa musíš smutná starať do starosti. Povedzte mi aj vy, kňazé, však vy viete: Jako to vy před oltárom zpravujete? Či na týdne, či na roky, Či, Bože niöj, prebože mój, až na veky? Indy som si volievala, jak vták v poli, Robila som, čo som chcela, po svéj voli; Ale už včil nebudem smeť, Musim vždycky doma sedeť, Čo sa v kerém kúte stane, o tom vedeť.

Na cestě k sobášu.

Zostávaj zdravá, mamko má! Necb. ťa tu pánbo, požehná. Na Božu cestu kráčame, Od Boha šťastia žiadame. Ohřej slnečko, ohřej nás: Už my ideme na sobáš!

Na cestě k sobášu.

Röstla byl'ka, rostla, Cez kostel přerostla, hój! Nehola to býíka, Lež Anička dievka, hój! Róstel venček, idstel, Cez kostel preróstel, hój! Ej, nebol to venček, Lež Janko mládenček, hój!

Družba náš, družba náš, Pěkného koňa máš, hój! Pěkného, vraného, Neosedlaného, hój! Ten náš predný družba, Suchý, jako hůžva, hój! Ideme po cestě,

Po mladej nevěste, hój!

Ideme chodníkom,

Za mladým ženicnom, hój !

Keď vezu nevěstu od sobášu.

My sme si mysleli,

Že je toto město, hój!

A to je dědina,

Jako stračie hniezdo, hój!

Vezeme, vezeme,

Tri okovy mlieka hój!

Tri okovy mlieka,

Aj mladoženicha, hój!

Vezeme, vezeme,

Tri okovy madu, hój !

Tri okovy madu,

Aj, nevěstu mladú — hój!

Otvárajte lesu,

Nevěstu vám vezu, hój !

Tkadlicu, pradlicu,

Dobru robotnicu, hój!

Hus divoká, hój!

Zlaté krýdla malá,

Neba sa týkala, hoj!

Družba, milý družba,

Kde je tvoja služba, hój!

Taká tvoja služba,

Jako v plote húžva, hój!

(Drietoma.)

Pri odvázaní nevěsty.

Mladá nevestička, Sedaj do vozíčka, hój ! Jak nebudeš sedať, Budeme ía šibať, hój!

Nevěsta sirota

Prijdite, mamičko, budem sa vydávať, Prijdite mi vienek na hlavu vykládat Vyjdite, mamičko, na Bošácku vezu: Odtial vy vidíte, kam mój vienek vezu. Už mój vienek vezu na kutém vozíčku. Odtial vy vidíte tú vašu dcerečku, Odtial vy vidíte tú vašu dcerečku, Optial vy vidíte aj moju družičku.


Předchozí   Následující