Předchozí 0124 Následující
str. 107


Osmihranná stodola v Křížově pod Blaníkem. Kreslila Anna Roškotová.

knihách vlašimských r. 1725. Byl v držení rodiny Hutinovské ode dávna, roku 1900 přešel v majetek arcibiskupství pražského.) Špýchárek ze statku „u Zemanů“, dle tradice lidové přes 300 let starý. Na str. 106. znázorněna chaloupka v Znosimi u Vlašimi, dřevěná, před 100 lety dle rodinných pamětí zbudovaná. Zdařilé a jemné kresby podávají úplnou představu o starobylosti a rázovitosti vetchých, jižjiž se rozpadajících staveb. Kdož ví, jak dlouho ještě potrvají! ?

Praktické použití studia lidové ornamentiky.

@P@Kuchyňka od Ježíška Podává a kreslí V. Smutný. (S vyobr.)

Kuchyňka od Ježíška Podává a kreslí@A@V. Smutný. (S vyobr.)

Uskutečnění chvályhodné snahy použiti lidového ornamentu při výzdobě nábytku naráží na mnohé překážky. Poklesla záliba pro přesnou práci a pro jemnou kresbu a barvu přírodního dřeva, jehož není dostatek a takový výběr, jako někdy býval. Žádá se zboží levné, pročež se vyrábí rychle. Hlinitými nátěry zakrývá se práce nedokonalá. Trvanlivá, barevná malba stěn je fantasii náhradou za malou zdobnost, »střízlivost« našeho nábytku.

Tyto překážky, jež vyplynuly z ohledů hospodářských a požadavků mody, mohou býti překonány. Prvá uvědoměním zámožných kruhů, druhá tím, že móda, přeživši se a myšlenkově se vyčerpavši, sáhne po starém, přizpůsobíc je potřebě času. Starší generace se snad nedočká tohoto obrození lidového umění, nutno však pečovati o to, by ti, kdo se ho dočkají,


Předchozí   Následující