Předchozí 0143 Následující
str. 126

Herodes. Pravte, pakli v proroctví zaznamenáno máte, kde by někde nějaký nový král, mimo mne, povstal, ihned povstaň jeden neb druhý a mně na to odpovídej.

Oba (hledají v knihách;. Judas v páté kapitole, le, le zaznamenáno máme. nie. me, že z Betléma Judova, va, va, va vejvoda býti má, má, má, má.

(Odejdou pryč )

Čert první říká, druhý odpovídá: C. 1. Mohl bych se rozpuknouti. Č. 2. Bratře, já taky. C. 1. Svojí zlostí roztrhnouti. C. 2. Bratře, já taky. ó. 1. Na to díle narozené. Č. 2. Bratře, máš pravdu! Č.l- V této kolíbce položené. Anděl (hrozí). C. 1. Aj, Michal, ten se nám šklebí potvorně. O. 2. Bratře, máš pravdu. C. 1. Tun s námi strkal do propasti pekelné. C. 2. Však jest pravda. Č. 1. Já se ho bojím. Č. 2. Já taky. O. 1. Já se před ním schovat musím. C. 2. Bratře, já taky. č. 1. I pokud by nepřišel, ješlě si pohovím. Ö. 2- Já taky. Č. 1. Byť tu i sám král ^přítomen byl, upřímně mu posloužím a dobrou radu mu přistrojím. C. 2. Bratře, já taky. (Oba jdou k Herodesovi.) 6. 1. Půjdu Já k Herodesovi králi. $. 2. Bratře, já taky. C. 1. Sednu já mu za uši. Č. 2. Já zase na druhou stranu. .0 1. Dám já mu radu, jak sluší. C. 2. Bratře, já taky. Ö. 1. Slyš ty, Herodesi králi. JU. 2. Tak slyš! Ö- 1. Chceš ty mi dáti svou duši? Á 2. Mně taky? Č. 1. Já ti dám radu, jak sluší. Č 2 Já taky. o. 1. Neobstojí tvé království, budeš mít nepřátel množství. Ale, bratře, až ho dostanu, já ti ho dám. Ö. 2. Kdybys dal, dobře bys udělal, já bych tnu zatopil a hezky teplou lázeň bych mu přistrojil.

Herode.. Prosím ié, oznam mi své jméno, až k tobě přijdu, dám ti na pivo.

C 1. Jméno moje je Samarius a mého braira Solferius. (šeptá jeden druhému do ucha a praví:) O. 2. Až ho dostanu, já dám ti ho hodný kus br, br . . .

Herodes (volá pachole). Pachole, jdi pro moje vojsko!

Pachole (k vojákům). Máte ku králi jíti, před něj se představiti.

Vojáci. Jejich osvícenost královská, z jaké příčiny jsme sem citi-rováni ?

Herodes. Do všech končin zemských jděte, matkám dítky od prsů berte, dvouleté a tříleté napořád rrordujte. (jdou pryč a sekají šavlemi a zase

přijdouce řeknou )

Vojáci. Jejich osvícenost královská, jejich poručení jest již vykonáno

Maria (zpívá) Ty, Herodesi králi, ach, jak jsi mne zarmoutil, že jsi tak nemilostivě dal dítky zamordovati. Ach, žalostí a bolestí již mne mysl přemáhá, na tebe, dítě rozmilé, již se mordýř doplává.

Anděl (jde k Josefovi). Josefe, vstaň, vezmi dítě a Marii, neb Herodes zle smýšlí o dítě.


Předchozí   Následující