Předchozí 0144 Následující
str. 127

Josef

Čerti oba (vyskočí a praví). Do kola, kluku stará, do kola. C- 1. Ach, ach, co jsem vesel. C 2. Já laky. G. 1. Že jsem tu novinu uslyšel. Q 2. Já taky. G. 1. Že z původu umění mého zahnal jsem krále nového. O. 2. Já taky. V. 1. Který zde chce panovali, celé naše peklo obloupiti. Č. 2. Bratře, jest pravda, stojí za Herodesa.

Smrt. Iškarere, Herodesi králi.

Herodes. Kdo mne volá neb co praví?

Smrt. Smrt tě volá.

Herodes. Jaká je smrti příčina?

Smrt. Vypršela tvá hodina.

Herodes., Nenalezneš na mne práva.

Smrt. Na to se podívám ráda.

Herodes. Ach smrt, buď mně milostiva.

Smrt. Umřít musíš, hříšnice!

Čerti (přijdou k Herodesovi a nesou ho zo dveří a křičí) Za tepla do pekla

Veledůstojní, vysoce ctění páni a panny!

Dnes v tomto novém roku sluneční záře zasvítala, v útrobě srdcí našich jakési sladké city mocně se ozývaly, právě teď se slušná příležitost naskytla v uctěné poníženosti přednášeti.

Jejich živobytí podobej se květnému jaru, a každé jitro budiž jim poklidné, by každý den a noc jim uplynula co zelená ratolest, tak jako když se jaro přiblíží, každý strom a ratolest se zelená a pučí, k večeru pokojný měsíček buď radost jejich a u lůžka jejich budiž anděl strážný, tak utěšitelná budiž každá chvíle jejich, dokud by v blaženějším světě rok nový nenastal, toto přání od nás přijmou co nejponíženěji.

3. Mosazné kování NebeMíčů (Se 4 vyobrazeními.)

Bývalo dříve zvykem našich pobožných žen dáti si desky modlitebních knížek mosazným plechem pobíjeti. Jednak kování dlouho vydrželo, jednak svým leskem a zpracováním ozdobovalo knihu. První pohled nás poučuje, že tato kování s národními okrasami jsou výrobky nevšedního vkusu a určité, vyspělé techniky. Širším nebo užším dlátkem se nákres veskrze vytečkoval a tím vznikly důlky; obyčejně se razilo na obou stranách plechu. Museum v Soběslavi chová též několik zdařilých těchto prací, z kterýchžto zde čtyři podávám.

Č. 1. (viz str. 123) a č. 2. (viz str. 124) je poloviční nebeklíě vytištěný v Jindř. Hradci roku 1847. Vykupitel na kříži a Panna Maria


Předchozí   Následující